Львівський портал

Українці відзначають День української писемності та мови

У неділю, 27 жовтня, в Україні святкують День української писемності та мови. Це день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія, передає Львівський портал.

У День української писемності та мови за традицією:

  • покладають квіти до пам’ятника Несторові-літописцю;
  • відзначають найкращих популяризаторів українського слова;
  • заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою;
  • проводиться Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика – конкурс відбувається за підтримки Міністерства освіти та науки України та Ліги українських меценатів. Щорічна кількість учасників понад 5 млн з 20 країн світу;
  • Проводяться громадські акції та перформанси на підтримку української мови.

Також однією з основних подій свята є радіодиктант національної єдності, який проводиться з 2000 року. Відтоді щороку всі охочі можуть узяти участь у написанні радіодиктанту та не стільки з’ясувати, чи добре знають українську мову, як продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово.

Цьогоріч радіодиктант відбувся 25 жовтня. Текст під назвою «Магія голосу» написала письменниця Оксана Забужко, а читав його військовий Павло Вишебаба.

Радіодиктант писали не лише українці в різних регіонах, а й військові на передовій, в тому числі й в Курській області рф.

Додамо, що раніше День української писемності та мови відзначали 9 листопада. Проте у 2023 році президент України Володимир Зеленський підписав указ про перенесення святкування на 27 жовтня у зв’язку з переходом Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на новоюліанський календар.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Донецька ОВА

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-27 10:10:09