Україна і світ

Як знизити цукор у крові: 10 ефективних способів

1. Дозована фізична активність Регулярні фізичні вправи — один із найефективніших способів швидко знизити рівень цукру в крові. Вони допомагають м’язам використовувати глюкозу для енергії.

Зараз дивляться

– Навіть проста прогулянка після їжі може значно допомогти, — наголошує фахівець.

2. Пийте більше води Вода допомагає організму виводити надлишок глюкози через сечу. Адекватне споживання води також запобігає зневодненню, що може підвищити рівень цукру в крові.

3. Збалансоване харчування Зосередьтеся на продуктах з низьким глікемічним індексом (ГІ), таких як овочі, цільні зерна та білки, які не викликають різких стрибків рівня глюкози в крові.

– Уникайте вживання продуктів із високим вмістом простих вуглеводів, які швидко підвищують рівень цукру — це є солодке, мучне та фастфуд, — радить ендокринолог.

4. Контроль порцій Зменшення розміру порцій їжі може запобігти підвищенню рівня глюкози в крові після їжі.

– Розділіть добовий раціон на кілька невеликих прийомів замість значних за розміром порцій. Та й погодитесь, коли спекотно, апетит не такий сильний, – каже Діна Крилова.

5. Стрес-фактор Стрес може підвищувати рівень цукру в крові через вивільнення гормонів, таких як кортизол і адреналін.

Натомість техніки релаксації, зокрема медитація, дихальні вправи або йога, можуть знизити рівень стресу і, відповідно, стабілізувати рівень глюкози.

6. Стежте за рівнем цукру Регулярний моніторинг рівня глюкози дає змогу швидко реагувати на зміни. Використовуйте глюкометр, щоб контролювати ситуацію і коригувати свій спосіб життя відповідно до результатів.

7. Дотримуйтесь умов зберігання ліків Якщо ви приймаєте інʼєкційні цукрознижувальні препарати, зберігайте їх до +25 °C. Якщо температура вище, покладіть їх у холодильник або термосумку.

Інакше це може вплинути на ефективність лікування. Препарат здатний втрачати властивості за неправильного зберігання або транспортування.

8. “Червоні прапорці” Проговоріть на плановій консультації з лікарем, на які “червоні прапорці” необхідно звернути увагу, щоб вчасно запідозрити підвищення цукру та швидко це скоригувати.

9. Спеціальні медикаменти За високого рівня цукру в крові лікар може призначити ліки для зниження. Ніколи не займайтеся самолікуванням і завжди консультуйтеся з ним щодо прийому препаратів.

10. Не мовчіть Розповідайте рідним, близьким і друзям про стан вашого здоров’я. Якщо виникне екстрена ситуація, вони зможуть передати це медику, який надаватиме допомогу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви регулярно стикаєтеся з підвищеним рівнем цукру в крові, зверніться до лікаря.

– Хронічно високий рівень глюкози може бути ознакою діабету та розвитку відповідних ускладнень, які потребують медичного втручання, – пояснює Діна Крилова.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-09 12:09:06