Україна і світ

Як виростити персик з кісточки та скільки знадобиться часу


Зазвичай дерева вирощують з саджанців, однак є й інший спосіб посадки рослин. Чи можливо виплекати персик з кісточки, як це зробити та як доглядати його після – у матеріалі Фактів ICTV розповів наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Чи буде плодоносити персик з кісточки

Виростити персик з кісточки цілком можливо і якщо все зробити правильно дерево навіть буде плодоносити.

– Виростити персик з кісточки цілком реально, але знадобиться для цього чимало часу та зусиль, адже прорости кісточка може лише через чотири місяці, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Зараз дивляться

Давати перші плоди персик почне не раніше, ніж за чотири роки, інколи це може статися і через сім років.

– Вирощений з кісточки персик може плодоносити, але для отримання перших плодів знадобиться до семи років правильного догляду за ним, – зауважує Олексій Колесник.

Тож тут треба запастися терпінням, оскільки це займає багато часу.

Як посадити персик з кісточки вдома

Головне для початку обрати посадковий матеріал. 

Достатньо взяти дозрілий персик та підсушити його. Кісточок має бути декілька, оскільки проростуть не всі. Також персик не має бути зіпсованим чи з ознаками гнилі.

– Оберіть кісточку зі стиглого, здорового персика, вирощеного у вашому регіоні, а для збільшення шансів на успіх – візьміть декілька кісточок від різних плодів, – радить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Будь-яке насіння персика потребує холодної стратифікації.

– Не слід нехтувати стратифікацією – це імітація зимового періоду, необхідна для того щоб розбудити насіння, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Аби виростити персик з кісточки у домашніх умовах, а дерево було стійкішим до погодних умов та шкідників, посадковий матеріал варто потримати в холодильнику чи погребі при температурі +2-5°C 3-4 місяці.

персик

Фото: Pixabay

Процедуру можна пришвидшити та провести стратифікацію за два тижні. Для експрес-методу кісточки плодового дерева замочують на декілька годин в стандартному розчині стимулятору росту і відразу висаджують у ґрунт. Проте такий метод є досить ризикованим, оскільки персик може не прижитися.

Також стратифікацію можна довірити самій природі. Для цього до осені збережіть кісточки та посійте їх прямо в садку на обраному для дерева місці.

Якщо переживаєте, що у відкритому ґрунті можете втратити маленькі сходи, можна сіяти персик на окремій грядці, доростити до висоти в одного метра, а вже тоді обережно викопати з великою кореневою грудкою та висадити на постійному місці у просторих посадкових ямках.

Або ж є варіант – проростити персики в контейнерах у домашніх умовах чи в теплиці. Про нього і поговоримо більш детальніше.

Садити персик з кісточки варто у заздалегідь підготовлений ґрунт. Тут підійде універсальний. Також для розсади знадобиться невеличкий горщик із дренажними отворами висотою від 12-15 см. Варто зауважити, чим глибшою буде ємність, тим краще.

Фото: Pexels

Далі потрібно подбати про ямки. Необхідно викопати углублення 6-7 см. Персики радять сіяти на дистанції в 10-25 см.

– Заповніть універсальним ґрунтом для розсади невеличкий горщик із дренажними отворами. Зробіть заглиблення  приблизно на 5-7 см і помістіть туди стратифіковану кісточку, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Далі потрібно засипати та ущільнити ґрунт, а потім рясно пролити землю.

Також можна накрити ємність плівкою чи склом і час від часу здійснювати провітрювання. Не варто забувати підтримувати легку вологість землі під час цього.

Як правило, кісточки проростають через три-чотири місяці, однак, якщо цього не сталося – не спішіть ставити на посівах хрест. Справа у тому, що кісточки можуть несподівано прорости навіть через 3-4 роки.

Щойно з’являться перші ознаки росту, укриття знімають та забезпечують максимальне освітлення.

– Поставте горщик у тепле, світле місце, уникаючи прямих сонячних променів, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Варто забезпечити рослині звичайний полив. Для цього слідкуйте за підсиханням верхнього шару землі і по мірі втрати вологи – підливайте воду.

Виростити персик з кісточки в домашніх умовах допомагають і універсальні добрива. Так, горщики з розсадою варто підживлювати кожні два тижні.

Як виростити персик з кісточки: правила догляду

Будьте готові до того, що на проростання кісточки може знадобитися багато часу. У цей час головне – слідкувати за температурним режимом, має бути близько 20-25°C. Також важливо не забувати підтримувати ґрунт вологим та захищати рослину від шкідників і хвороб.

– Важливо підтримувати оптимальну для проростання температуру близько 20-25°C. Обов’язково регулярно поливайте ґрунт, підтримуючи його злегка вологим, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Зауважимо, що вже у травні персики з горщиків можна пересаджувати у сад, а з приходом стабільного тепла або за бажанням можна залишити їх у контейнері до осені.

Важливо – корені під час висадки у відкритий ґрунт не можна пошкоджувати.

Після пересадки “розсаду” доведеться притіняти, приживаються персики важко.

Молоді рослини необхідно захищати від агресивних сусідів та посухи, не давати шансів бур’янам і регулярно підпушувати землю, підтримувати високу мульчу. Щойно з’являться сходи, потрібно почати регулярно поливати землю, підтримуючи легку та постійну вологість протягом всієї вегетації.

З другого року, якщо ґрунт був достатньо підживленим, радять починати вносити слабкі розчини зелених чи органічних добрив.

У перші зими рослину необхідно захищати повітряно-сухим методом. Обмотування агроволокном чи мішковиною, обв’язування лапником, обгортання землею – оптимальні варіанти.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, раніше Факти ICTV давали поради, як виростити черешню з кісточки.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-01 14:17:01