Україна і світ

Як вибрати сонячні панелі та на що потрібно звернути увагу

Багато українців замислилися над тим, як забезпечити безперебійне електропостачання для своєї домівки після тривалих відключень світла. Впоратися з цим завдання допоможуть сонячні панелі.

Експерти журналу Венкон порадили, як вибрати сонячну панель, на що варто звернути увагу та які з них будуть найбільш ефективними.

Як вибрати сонячну панель

Сонячні панелі діляться на три групи за способом виробництва і характеристиками. Серед них – монокристалічні, полікристалічні та тонкоплівкові, зазначають у журналі Венкон.

Зараз дивляться

Монокристалічну сонячну панель виготовляють з очищеного кремнію, тому вона є дуже ефективною та має високу потужність.

Полікристалічну створюють частково з кремнію та домішок перероблених матеріалів. Вартість такої сонячної панелі є дешевшою, проте вона є менш ефективною.

Перевага тонкоплівкових панелей полягає в тому, що напівпровідник наноситься на гнучку основу. Таку модель можна розмістити в будь-якій формі, тому що вона здатна згинатися та економити простір, проте це не вплине на її характеристики.

На що варто звернути увагу

На роботу сонячних панелей впливають інші компоненти. Крім них, можуть знадобитися акумуляторні батареї, інвертор, контролер, кріплення та дроти.

Завдяки акумуляторним батареям енергію можна накопичувати вдень, а потім віддавати вночі, коли панелі не працюватимуть через відсутність сонця.

Інвертор перетворить енергію в певний стан, щоб нею могли користуватися декілька споживачів одночасно.

Контролер забезпечить роботу всієї системи, наприклад, здійснюватиме нагляд за ступенем і струмом заряду чи розрядження акумулятора, а також перемикатиме живлення, якщо буде багато чи мало сонця.

Кріплення допоможуть встановити сонячні панелі на даху або землі, щоб вони могли заряджатися енергією. А дроти необхідні, щоб об’єднати та запустити в роботу всю систему.

Експерти радять використовувати системи резервного живлення спільно з сонячними панелями, які наповнюватимуть заряд акумулятора.

Це вважається одним з найпростіших способів використання сонячної електростанції, зазначають у журналі Венкон.

Які сонячні панелі будуть найбільш ефективними

Щоб максимально ефективно використовувати сонячні панелі, потрібно залучити весь наявний простір. Експерти перерахували низку порад, які допоможуть.

Зокрема, радять зупинити свій вибір на монокристалічній сонячній панелі. Хоч вона і коштує дорожче, ніж полікристалічна, однак є більш корисною. Потрібно віддавати перевагу ефективності, а не економії.

Також варто вибирати моделі з великою потужністю – від 500 Вт і вище. Якщо не вистачить простору, тоді можна придбати сонячні панелі на 400 Вт і нижче, але в достатній кількості.

У магазині Венкон перед покупкою вам детально пояснять, як вибрати сонячну панель. У журналі можна переглянути інші корисні поради, які допоможуть безпечно та з найменшими зусиллями організувати домашній побут.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-02 18:36:07