Україна і світ

Як сушити груші в домашніх умовах: три способи


Сушені груші – це не лише смачна та корисна закуска, але й універсальний інгредієнт для різноманітних страв. Дочитайте до кінця, щоб дізнатися, у яких стравах та напоях можна використовувати сушені груші.

Дізнаймося, як правильно сушити груші в домашніх умовах і що варто враховувати, щоб цей процес був максимально ефективним.

Ділимося різними способами сушіння груш: в сушарці, духовці та на сонці.

Зараз дивляться

Як сушити груші

Чому сушені груші – це класна заготівля? Груші, як і інші фрукти, під час сушіння зберігають більшість корисних речовин. Сушені груші особливо багаті на клітковину – близько 3 г на чверть чашки. Це важливо для здоров’я травної системи та може допомогти запобігти закрепам.

Крім того, клітковина допомагає знижувати рівень поганого холестерину, що своєю чергою знижує ризик серцево-судинних захворювань.

Але головне – це їхній концентрований смак та аромат, які перетворюють сушені груші на справжню смакову бомбу. Така закуска чудово поєднується з кислими сушеними яблуками у компотах та десертах або ж просто як самостійний здоровий перекус.

Як сушити груші в домашніх умовах правильно – спочатку підготувати груші до сушіння.

Як підготувати груші до сушіння

  • Оберіть стиглі, але не занадто перезрілі груші. Перед тим як розпочати сушіння, груші гарно вимити холодною водою.
  • Кожну грушу розріжте навпіл та виріжте серцевину. Потім наріжте половинку груш на скибочки.

Важливо, щоб усі частинки були приблизно однакового розміру, це забезпечить рівномірне сушіння.

Як правильно сушити груші на сонці

Одним із найбільш природних способів сушіння груш є сушка на сонці. Робимо от що:

  • Нарізані груші викладаємо в миску і поливаємо соком лимона чи кисленьким розчином лимонної кислоти. На 1 ч. л. лимонної кислоти перемо близько 160 мл води.
  • Усе гарно перемішуємо і залишаємо на 10 хвилин. Потім перекладаємо на друшляк і залишаємо ще на 10 хвилин.
  • Потім груші викладаємо на деко чи іншу тверду основу. Сушимо на сонці, іноді перевертаючи. На ніч заносимо у приміщення.

Не забувайте сушку прикривати марлею, щоб захистити її від комах.

Сушка груш у сушарці

Сушарка – чудовий спосіб прискорити процес сушіння, зберігаючи при цьому всі корисні властивості фруктів.

  • Розкладіть скибочки груш у сушарці так, щоб вони не торкалися одна одної. Сушіть при температурі 45-50°C близько 10-12 годин.
  • Через 5-6 годин треба замінити місцями нижні та верхні лотки, щоб забезпечити рівномірне сушіння.

В сухому вигляді груші мають бути м’якими та трохи липкими на дотик. Якщо вони ще не досягли цього стану, залиште їх у сушарці ще на кілька годин.

Сушка груш в духовці: зручно і швидко

Якщо у вас немає сушарки, можна скористатися звичайною духовкою.

  • Духовку розігрійте до 50-55°C.
  • Наріжте груші на шматочки та розкладіть їх на деко, попередньо застелене папером для випічки.
  • Помістіть деко з заготівлею у духовку. Коли груші підсохнуть, трохи збільште температуру, щоб пришвидшити процес.

Після повного висихання вимкніть духовку і дайте грушам охолонути за кімнатної температури.

Як правильно зберігати сушені груші

Сушені груші найкраще зберігати у герметичних контейнерах, щоб захистити їх від вологи та повітря. Це можуть бути скляні банки з кришками, пластикові контейнери з ущільнювачем або спеціальні пакети для зберігання продуктів із застібкою. Герметичність важлива, щоб запобігти потраплянню вологи, яка може спричинити утворення плісняви.

Хоча це не традиційний метод, сушені груші можна зберігати й в морозильній камері. Важливо запакувати їх у герметичні пакети або контейнери. Це забезпечить тривале зберігання без втрати якості.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Найкраще зберігати сушені груші при кімнатній температурі, яка не перевищує 20-25°C. Якщо у вас є можливість, можна зберігати їх у прохолодному місці, наприклад, в підвалі чи коморі, але не в холодильнику, оскільки в ньому підвищена вологість.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-16 17:37:15