Як правильно зберігати цибулю, щоб не згнила: прості поради
Цибуля – один із найуніверсальніших овочів, які довго зберігаються. Щоб вона зберегла свої смакові якості та не зіпсувалася протягом тривалого часу, необхідно дотримуватися певних правил зберігання.
Life. Факти ICTV дізнавалися, як зберігати цибулю, щоб не гнила.
Підготовка цибулі до зберігання
Перед тим як прибрати овоч на зберігання, його необхідно ретельно підготувати:
- Відберіть тільки здорові цибулини без пошкоджень і слідів гнилі.
- Після збору врожаю її потрібно добре просушити протягом декількох днів у теплому, сухому і провітрюваному місці.
- Видаліть верхні шари лушпиння, але не пошкодьте саму головку.
Як правильно зберігати цибулю взимку
Найважливішими параметрами під час зберігання овочів є вологість і температура в приміщенні. Саме тому овочі зберігають за певних умов.
Правила зберігання цибулі:
- Оптимальна температура – від 0 до 5. Це може бути підвал, гараж або комора. Важливо уникати різких перепадів температур, оскільки вони можуть спровокувати гниття.
- Оптимальна вологість повітря – 60-70%. Занадто висока вологість призведе до появи цвілі, а занадто низька – до висихання цибулин.
- Приміщення для зберігання цибулі має бути добре провітрюваним. Це допоможе уникнути утворення конденсату і забезпечить циркуляцію повітря, що допоможе запобігти гнильним процесам.
Цибулю краще зберігати в темному місці, оскільки світло сприяє її проростанню.
Як зберігати цибулю, щоб не згнила
Існує кілька способів зберігання цибулі:
- Коси – це традиційний спосіб, що забезпечує хорошу вентиляцію кожної цибулини.
- Дерев’яні ящики з отворами для вентиляції – зручний варіант для зберігання.
- Спеціальні сітки для овочів забезпечують хорошу циркуляцію повітря.
- Панчохи – це незвичайний, але ефективний спосіб. Головки зав’язують у панчохи і підвішують у сухому місці.
Основне завдання – зробити так, щоб між голівками добре циркулювало повітря. Це перешкоджатиме підвищенню вологості та вбереже овочі від гниття.
Чого слід уникати під час зберігання цибулі
Для зберігання не варто використовувати холодильник, оскільки всередині камери дуже висока вологість.
Цей овоч виділяє етилен, який прискорює дозрівання інших овочів і фруктів. Саме тому її варто зберігати окремо від інших плодів.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Постарайтеся не пошкоджувати головки, оскільки через пошкодження можуть проникнути бактерії та грибки.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-08 14:30:00