Україна і світ

Як поливати рисовою водою орхідею: покрокова інструкція

Орхідеї – дуже красиві квіти й можуть стати справжньою окрасою вашого підвіконня. Особливо, якщо за ними правильно доглядати, зокрема не забувати про підживлення вазонів. Деякі господарі вдаються не до магазинних добрив, а до народних засобів, оскільки вони є органічними і завжди під рукою. Як поливати орхідею рисовою водою та чим це корисно –  у матеріалі Фактів ICTV розповів наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Рисова вода для орхідей: чим корисна

Така рідина містить у своєму складі багато поживних речовин, як-от азот, фосфор і калій, а також крохмаль. Це все вказує на рисову воду як на дуже хороше органічне добриво. До того ж, така суміш живить корисні мікоризи на коренях.

– Рисова вода містить багато поживних речовин, які сприяють зростанню і розвитку орхідей, зміцненню кореневої системи та поліпшують фотосинтез, – каже наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Загалом рисову воду, як відповідне органічне добрива застосовують, щоб надати рослині імпульс для розвитку.

Зараз дивляться

До речі, не лише добрива важливі, а й інші аспекти догляду за рослиною. Факти ICTV писали, як дбати за вередливою орхідеєю, щоб вона тішила око своєю красою.

Рисова вода для орхідей: чи завжди корисна

Насправді рисова вода не є панацеєю для орхідей, а за неправильного підходу взагалі здатна зіграти злий жарт. Справа у тому, що використання її дуже часто може призвести до перезволоження ґрунту і, як наслідок, до загнивання корінців.

– Такий метод може бути ефективним за умови застосування у помірній кількості. Але якщо використовувати рисову воду надто часто та у великих дозуваннях, то це може призвести до перенасичення ґрунту вологою і спричинити гниття коренів, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

До того ж, надмірний полив орхідей рисовою водою також може спричинити накопичення солей і мінералів у субстраті. А це зі свого боку негативно вплине на здоров’я рослини.

На ознаки проблем з рослиною можуть вказувати загнивання коріння і загальна слабкість листя. Тож якщо так сталося, радимо передусім призупинити підживлення рисовою водою, а також почитати у матеріалі Фактів ICTV, як врятувати орхідею вдома. Можливо, причина ховається не у помилках під час внесення добрив, а в інших аспектах догляду за вазоном.

Рисова вода для орхідей: як приготувати живильну суміш

Досить легко приготувати рисову воду для орхідей, оскільки вона містить всього лише два інгредієнти – воду та сам рис.

Щоб зробити цілющий відвар для квітки замочіть невелику кількість рису у воді на 30 хвилин або більше. Склянки рису вистачить на кілька місяців на п’ять-шість орхідей. Якщо вам потрібно менше, візьміть 1/2 або навіть 1/3 склянки.

Рис радять попередньо підсушити на сковороді протягом трьох хвилин і подрібнити у блендері або на кавомолці.

Фото: Pixabay

І неважливо, який сорт використовуєте, можна обирати будь-який. Все – корисне і ефективне добриво для орхідей практично готове.

Далі просто процідіть воду у якусь ємність, це може бути пляшка або банка, та залиште ферментуватися на деякий час – від однієї доби до одного тижня.

– Для приготування рисової води промийте рис і замочіть його у склянці води на добу, а потім процідіть, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Після приготування рисової води для орхідей розчин варто зберігати подалі від прямих сонячних променів.

Зокрема спеціалісти радять тримати суміш так, щоби вона могла дихати. Для цього варто нещільно закручувати кришку на пляшці або накривати ємність з рисовою водою пористою тканиною. Це забезпечить приплив повітря до живильної рідини.

Рисовою водою можна не лише поливати орхідеї, а й обприскувати коріння та листя. Для цього отриманий концентрат розбавляють рівною кількістю води. Таке позакореневе підживлення рисовою водою дає певні переваги рослині, зокрема виступає ефективним інсектицидом для кімнатних орхідей.

Як поливати орхідею рисовою водою

Багатьох господарів цікавить питання, як саме застосовувати рисову воду для орхідей і, насамперед, як часто нею поливати квіти. За словами нашого експерта до таких маніпуляцій можна вдаватися протягом року, однак особливо корисно це буде під час цвітіння.

– Можна поливати орхідею рисовою водою протягом усього року, але особливо корисно це робити під час цвітіння. Така підкормка допоможе стимулювати та продовжити тривалість цього прекрасного періоду, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Він зауважує, що поливати орхідею рисовою водою для отримання бажаного результату необхідно не частіше, ніж один раз на сім днів. Не забувайте, що рослині потрібне зволоження звичайною водою також.

– Поливайте орхідею цією водою не частіше, ніж раз на два тижні, чергуючи зі звичайною водою, – додає він.

Поливайте кожну орхідею по ґрунту по 5-8 ч. л. рисової води. Борошно залишиться на дні, віддавши всі корисні властивості воді. Нагадаємо, що таке підживлення стимулює зростання нових, здорових коренів і розвиток нових квітів.

Загальний режим поливу орхідей такий. У період цвітіння рослини, як правило, поливають від двох разів на тиждень до одного разу на 10 днів, а от зимою – всього лише один раз на два тижні. Проте обприскувати рослини в зимову пору необхідно частіше, особливо, якщо вони розміщені біля систем опалення. Для поливу орхідей найбільше підходить дощова вода, бо вона найбільш наближена до тієї, яку отримують квіти у природному середовищі.

До того ж, обов’язково потрібно стежити за температурою води. Вона повинна бути теплою, кімнатною, оскільки холодна рідина може спровокувати шок у рослини.

До речі, раніше Факти ICTV публікували поради експерта, чим поливати орхідею, щоб цвіла.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-28 14:18:06