Україна і світ

Як покращити психічне здоров’я молодих людей – дослідження

Вчені проаналізували фактори, які впливають на психологічний стан молоді та оприлюднили результати дослідження у журналі Science Direct.

Цінність щасливого дитинства

У соціологічному опитуванні, яке проводили з січня по березень 2022 року під час п’ятої хвилі пандемії, коли було зареєстровано найбільшу кількість  випадків Covid-19,  учасників до 18 років просили розповісти про позитивний і негативний досвід, симптоми депресії та тривоги, а також оцінити власний психологічний стан і задоволеність життям.

Експерти виявили, що приємні враження та спогади про щасливе дитинство були пов’язані з ефективною соціалізацією та самопочуттям.

Зараз дивляться

Наслідки негативного досвіду

Водночас несприятливі події у період до 18 років, як-от вербальне, фізичне та сексуальне насильство, психологічні травми, розлучення батьків, а також психічні розлади опікунів, ув’язнення, вживання психоактивних речовин тощо викликали у підопічних не лише труднощі у спілкуванні та міжособистісних відносинах, а й впливали на низьку самооцінку і стан здоров’я.

За даними науковців, дорослі, які мали негативні враження у дитинстві, у чотири рази більше відчували симптоми депресії і в 30 разів частіше намагалися вчинити самогубство.

— Ми повинні змінити таку парадигму. Коли люди думають про психічне здоров’я, вони мають на увазі лише психічні хвороби, однак це набагато більше, — сказала  авторка дослідження Хасіна Самджі.

Експертка наголошує на важливості психологічної підтримки на рівні сім’ї і держави.

Джерело: Medicalxpress

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-29 15:25:25

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин