Україна і світ

З якого віку настає кримінальна відповідальність в Україні

В Україні, як і в багатьох інших країнах світу, існує певна вікова межа, з якої людина несе повну кримінальну відповідальність за свої дії.

Ця межа встановлюється законом і має на меті врахувати рівень розвитку та зрілості особи, а також її здатність усвідомлювати наслідки своїх вчинків. 

З якого віку настає кримінальна відповідальність

Відповідно до ч. 1 ст. 22 Кримінального кодексу України,  загальний вік кримінальної відповідальності в Україні становить 16 років. Це означає, що особи, які на момент вчинення злочину не досягли цього віку, не можуть бути засуджені до тюремного ув’язнення або інших суворих покарань, які застосовуються до дорослих.

Зараз дивляться

Однак існують винятки з цього правила. За деякі тяжкі злочини, такі як умисне вбивство, зґвалтування, розбій, тероризм, викрадення людей, торгівля людьми, виготовлення вибухівки, вік кримінальної відповідальності в Україні може знизитися до 14 років.

Коли дитину можуть засудити раніше 16 років

Навіть у випадку вчинення тяжкого злочину 14-16 річною особою суд не завжди призначає їй покарання у вигляді позбавлення волі. Замість цього можуть бути застосовані більш м’які заходи виховного впливу, такі як штраф, обмеження свободи, позбавлення права керувати транспортним засобом або направлення до спеціальної виховної установи.

В особливих випадках рішення про те, з якого віку в Україні настає кримінальна відповідальність та який саме захід виховного впливу буде застосовано до неповнолітнього, ухвалює суд. Він враховує всі обставини справи, зокрема:

  • вік та рівень розвитку підлітка;
  • характер та тяжкість злочину;
  • обставини, за яких він був вчинений;
  • особистість винного;
  • інші обставини, які мають значення для справи.

Крім того, в Україні існує можливість звільнення від кримінальної відповідальності осіб, які не досягли 16 років, якщо суд визнає, що вони щиро каються у вчиненому та не становлять небезпеки для суспільства.

Закон, Кримінал

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-16 17:48:07

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин