Україна і світ

Як отримати громадянство Німеччини у 2024 році: що необхідно знати

27 червня 2024 року в Німеччині набув чинності новий закон про громадянство, який полегшує отримання німецького паспорта.

Як отримати німецьке громадянство за новим законом — читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Як отримати громадянство Німеччини: що передбачає новий закон

Зміни в німецькому законодавстві спростили набуття німецького громадянства іноземцями. Загалом дозволяється можливість зберігання паспорта іншої держави. Також спростилися умови набуття громадянства за натуралізацією. Тепер претендувати на громадянство Німеччини за натуралізацією українці зможуть з 2025 року, але за певних умов.

Зараз дивляться

Як отримати німецьке громадянство за натуралізацією

Отримати паспорт Німеччини можна через п’ять років проживання в Німеччині, раніше для цього необхідно було прожити в країні вісім років. У разі особливих інтеграційних досягнень, громадянство за натуралізацією можна отримати навіть через 3 роки (раніше було шість) проживання в країні.

Але короткий термін натуралізації можливий тільки для людей, які займалися суспільно корисною діяльністю, відзначилися винятковими інтеграційними успіхами, відмінно володіють німецькою мовою та мають стабільний легальний дохід. Вони мають самостійно забезпечувати себе та членів своєї родини. Не повинні залежати від соціальних виплат, що надаються державою.

Тобто, для отримання громадянства Німеччини за натуралізацією необхідні:

  • легальний стабільний заробіток;
  • мовний сертифікат рівня C1, отриманий в Німеччині;
  • волонтерство у німецьких громадських організаціях;
  • визначні професійні досягнення;
  • активно демонструвати прагнення інтеграції.

Ці фактори враховуються як особливі досягнення в інтеграції під час розгляду клопотання про набуття громадянства.

Отримати громадянство Німеччини можна й при укладанні шлюбу або за народженням.

На отримання німецького паспорта через 3 роки можуть претендувати особи, які одружилися з громадянкою або громадянином Німеччини. Для них додаткових умов не передбачено.

Діти, народжені у цій країні, автоматично отримують німецьке громадянство. Це можливо, якщо один із батьків легально проживав у Німеччині впродовж п’яти років до народження дитини (раніше було 8 років).

Як отримати громадянство Німеччини українцю

Спеціалісти з міграційного права зауважили, що багатьом українським біженцям новий закон про набуття громадянства не принесе користі, якщо вони не змінять свій статус.

Тобто мається на увазі підстава перебування людини у країні, відповідно до німецького міграційного законодавства. Більшість українців перебувають у країні за Параграфом § 24 міграційного закону (§ 24 AufenthG ), який надає їм право на тимчасовий захист та гуманітарну допомогу, але він не передбачає натуралізації.

Тому, якщо українці, які перебувають в Німеччині через військові дії в Україні, захочуть отримати німецьке громадянство, то їм необхідно буде отримати інший статус. Наприклад, статус кваліфікованого спеціаліста або дозвіл на постійне проживання. Але останнє вимагає принаймні 5 років проживання в Німеччині.

Способи набуття громадянства Німеччини

Зміни в німецькому законодавстві зменшують термін, необхідний для набуття громадянства.

Як отримати німецьке громадянство через 5 років

Згідно з новим законом, отримати німецьке громадянство через 5 років може особа, яка легально проживала у Німеччині протягом 5 років. Таке право мають і діти іноземців, які народилися в Німеччині, якщо хоча б один із батьків легально проживав у країні протягом 5 років до їхнього народження.

Як отримати німецьке громадянство через 3 роки

Отримати паспорт Німеччини через 3 роки можуть іноземці з винятковими досягненнями в професійній діяльності або навчанні, у разі соціальності активності та волонтерства.

Також необхідно володіти німецькою мовою на рівні С1, тобто читати та розуміти складні довгі тексти – люди, які можуть вільно висловлюватися та відповідати на складні питання.

Людина, яка прагне отримати паспорт Німеччини, має активно демонструвати зацікавленість у житті країни, бути інтегрованою в німецьке суспільство та планувати залишитися жити у цій країні.


Хто не може отримати громадянство Німеччини

Отримати громадянство Німеччини не зможуть особи, які підтримують расизм, антисемітизм та інші дискримінаційні, людиноненависницькі погляди, що зневажають людську гідність. Наявність цих факторів ретельно перевіряється.

Не надається німецький паспорт й особам, які демонструють невизнання рівноправності чоловіків та жінок, а також мають багатоженство.

Від претендентів на німецький паспорт очікують визнання та пам’ять про особливу відповідальність Німеччини за злочини націонал-соціалізму.

Громадянство ФРН може бути відкликане протягом 10 років після натуралізації у разі, якщо претендент у процесі отримання паспорта надав неправдиву інформацію або дозволив собі антисемітські дії (заяви) вже після отримання документа.

Як отримати німецьке громадянство: скільки очікувати розгляду документів

Згідно з новим законом, більше не потрібно виходити з іншого громадянства для отримання громадянства Німеччини. Цей факт мав би суттєво скоротити бюрократичні процедури. Проте, за даними оглядачів, виходить навпаки – відомства сильно перевантажені.

До ухвалення закону термін опрацювання документів для набуття німецького громадянства тривав до 1,5 року, залежно від місця проживання особи. Тепер, у зв’язку зі змінами, передбаченими новим законом, ці терміни зросли через велику кількість поданих заяв.


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-10 17:31:05