Україна і світ

ВООЗ попередила про можливу кризу в системі здоров’я України під час третьої воєнної зими


Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) попередила про потенційну кризу в галузі охорони здоров’я в Україні через те, що країні доведеться пережити вже третю зиму війни з моменту повномасштабного вторгнення РФ.

– Україна наближається до своєї третьої зими в умовах повномасштабної війни, ймовірно, найскладнішої з усіх. Посилена увага до охорони здоров’я важлива, ніж будь-коли, – наголосив регіональний директор ВООЗ у Європі Ганс Клюге в інтерв’ю журналістам у Києві.

Значна шкода

За словами представників ООН, російські удари завдали значної шкоди енергетичній та медичній інфраструктурі країни, залишивши мільйони людей “вразливими в умовах зниження температури”.

Від початку повномасштабної війни Організація Об’єднаних Націй зафіксувала близько 2 тис. атак на інфраструктуру охорони здоров’я України. За словами Клюге, ці обстріли серйозно впливають на систему охорони здоров’я, переважно державну.

Зростання кількості хвороб

Представник ВООЗ зазначив, що цілеспрямовані атаки завдали шкоди енергетичній інфраструктурі України. Часті відключення електроенергії вже завдають шкоди, і є ознаки небезпеки для зими.

– Це може поставити під загрозу зберігання і поширення вакцин, що призведе до зростання кількості захворювань, яким можна запобігти, – сказав Клюге після візиту в прифронтові регіони на сході України.

Також він заявив, що може бути забруднення системи водопостачання через постійні перебої в електропостачанні та підвищені ознаки стійкості до антимікробних препаратів через зловживання антибіотиками.

– У нас є історії про рани, які просто не загоюються через стійкість до антибіотиків. Це може мати наслідки далеко за межами України, якщо ліки стануть неефективними, – пояснив Клюге.

Допомога ВООЗ

Тому в рамках ініціатив української влади та західних урядів організація має намір встановити 15 пунктів обігріву в лікарнях, що перебувають під загрозою обстрілів, а також створити мережу лікувальних клінік у районах, де доступ до медичної допомоги утруднений.

ВООЗ спробує передати генератори та інші засоби резервного живлення.
Клюге підкреслив, що на початку робота над цими проєктами була зосереджена в Харкові, адже місто часто зазнає атак з боку РФ. Також в організації раніше повідомляли, що планують передати 23 машини швидкої допомоги для медиків, які перебувають у прифронтових районах.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-13 10:20:30