Україна і світ

Влада Бурштина фінансово заохочує породіль народжувати в місті: щоб зберегти пологове відділення

Бурштинська міська рада на Франківщині вирішила надавати грошову допомогу у 5 тис. грн кожній жінці, що народжуватиме в Бурштинській центральній міській лікарні.

Заохочувальна премія за вибір пологового

Ці кошти отримає кожна породілля, незалежно від місця реєстрації, їх зарахують на карту для виплат, і мами зможуть використати гроші на будь-які потреби дитини або свої.

Таке рішення громада ухвалила спільно з лікарями, аби зберегти пологове відділення лікарні, яке збиралися закрити.

Крім того, в пологовому відділенні мамам видадуть електронні медичні висновки про народження. Це набагато полегшить реєстрацію новонародженого.

У ЦНАПІ жінка зможе замовити комплексну послугу єМалятко, до якої входять:

  • свідоцтво про народження, ідентифікаційний код;
  • УНЗР – цифровий номер, який реєструється за фактом народження, його вносять у Демографічний державний реєстр;
  • надання громадянства України;
  • реєстрація в базі пацієнтів.

Додатково тут можна буде зареєструвати місце проживання, подати заяви на допомогу при народженні, на допомогу багатодітним, на виплату грошової допомоги за Пакунок малюка( 7689 грн).

Крім того в пологовому відділенні Бурштинської центральної міської лікарні новонародженим вручаються маленькі подарунки: підгузки, конвертики, пляшечки для годування тощо…

Чому хочуть закрити пологове відділення у Бурштині

Лікарні важливо, аби до них приїжджали народжувати жінки, інакше відділення доведеться закрити.

Річ у тому, що в цієї лікарні немає договору з Національною службою здоров’я на пологи. Пропозицію подавали, але її відхилили через невідповідність вимогам, адже договір укладали зокрема з закладами, які з 1 квітня по 30 вересня 2023 року надали допомогу щонайменше 85 породіллям, а за звітом лікарні, за весь 2023-й рік рік вони прийняли всього 90 пологів.

Це означає, що держава тут не покриває окремою сумою по пологах нічого: ні ліки, ні роботу лікарів, ні утримання палат.

– Усі хочуть, щоб пологове відділення збереглося, бо інакше такі послуги вже не будуть в регіоні ніде надавати, – сказала журналістам LB директорка лікарні Галина Борецька.

Вона зазначила, що вже закрили пологові відділення у Галичі, в Рогатині. Кількість вагітних всюди стала меншою, люди більше туляться до більших міст, де є робота, тут здебільшого залишається населення недітородного віку.

Громада і лікарня шукають вихід

Аби втримати своє відділення, його оновили.

Тут створені комфортні безкоштовні сімейні палати, де жінка може перебувати з дитиною і з кимось із членів сім’ї.

Також покращилась матеріально-технічна база відділення. Є цілодобовий акушерсько-гінекологічний та неонатальний пост, необхідні медикаменти та розхідні матеріали для екстреної допомоги жінці та новонародженому.

Закуплено новий кардіотокограф, що забезпечує моніторинг серцебиття плода під час вагітності та весь період пологів. Покращилося харчування пацієнтів.

Оскільки держава не покриває тут пологи через замалу кількість породіль, витрати на утримання відділення розділили між собою міський та лікарняний бюджети.

У Бурштині сподіваються, що й нова ініціатива заохочувальних виплат породіллям допоможе втриматися пологовому відділенню на плаву і таки з’являться підстави підписати договір з НСЗУ на наступний рік.

Джерело: Бурштинська міська рада, LB

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-19 11:00:53

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин