Україна і світ

Від ДАПу до Вугледара: хто такі артилеристи зі 148 бригади

З початком повномасштабного вторгнення РФ було утворено чимало нових бригад для відбиття російської навали. Деякі з них були утворені, як то кажуть, з нуля, коли ж інші формувалися на засадах уже наявних підрозділів. Однією з таких бойових одиниць є 148 окрема артилерійська Житомирська бригада ДШВ ЗСУ.

На сьогодні 148 бригада є одним із найбоєздатніших бойових підрозділів та має славетну бойову історію.

Історія 148 окремої артилерійської Житомирської бригади

Бригада, гасло якої Полум’я перемоги, почала свій шлях 20 березня 2015 року, коли на базі 81 ОАеМБр був сформований 148 гаубичний самохідно-артилерійський дивізіон.

Зараз дивляться

Тоді ж, у 2015 році, дивізіон пройшов бойове хрещення, обороняючи Донецький аеропорт і прилеглі до нього райони від російських окупантів.

Після повномасштабного вторгнення РФ дивізіон теж брав участь у відбитті агресії росіян, а вже у 2023 році дивізіон був переформований у бригаду, яка вела бої на Запорізькому напрямку.

Сьогодні вмотивовані на перемогу бійці 148 ОАБр, спільно з іншими підрозділами ЗСУ, сумлінно виконують бойові завдання, проявляють незламний характер в оборонних діях, вміло знищують техніку й живу силу ворога.

Так, наприклад, 17 травня 2023 року відбулося бойове хрещення бригади, і в цей час було здійснено перше вогневе ураження ворога з французької САУ Caesar.

Фото: 148 окрема артилерійська Житомирська бригада Десантно-штурмових військ

Після Запоріжжя бійці бригади продовжили службу в липні 2023 року на Харківщині, а саме – в Ізюмському районі, виконуючи вогневі завдання в районі населеного пункту Богуславка.

З того ж липня підрозділи 148 окремої артилерійської бригади перейшли в оперативне підпорядкування ОСУВ Таврія.

У майбутньому бійці 148 артбригади проходили службу на Донеччині, де, зокрема, відбивали російську навалу на Вугледарському напрямку.

У листопаді 2023 року президент України Володимир Зеленський вручив 148 ОАБр Бойовий прапор.

Наразі 148 окрема артилерійська бригада боєздатна, а її підрозділи продовжують виконувати завдання за призначенням, захищаючи наші землі від ворога.

Усі основні сили 148 окремої артилерійської бригади ведуть самовіддану боротьбу з окупантами в Донецькій та Запорізькій областях України.

Бойова робота 148 бригади

Вважається, що артилеристи є кращими друзями піхоти, оскільки без їхньої роботи не обходиться відбиття накатів росіян на передньому краї. Крім того, артбригада є вкрай ефективною в знищенні ворожої техніки.

Крім САУ Caesar, бригада має і інші сучасні озброєння, як от РСЗВ HIMARS.

За час служби, особовим складом бригади було уражено чимало танків, бронемашин та артсистем ворога. Також на рахунку артилеристів є склади, командні пункти росіян та багато інших важливих для армії РФ військових цілей.

Нещодавно проросійські Telegram-канали почали публікувати інформацію про те, що українські військові начебто почали виводити свої війська з низки прифронтових міст. Зокрема, у своїх пропагандистських дописах згадувався і Вугледар.

Воєнний кореспондент Фактів ICTV Костянтин Мельников побував на позиціях десантників зі 148 окремої артилерійської бригади ДШВ, які спостерігають за діями ворога саме із цього міста.

Вугледар – місто яке росіяни рівняють із землею КАБами, артилерією, важкою бронетехнікою. Втім, це місто героїчно витримало вже чимало штурмів окупантів, зокрема, завдяки військовим 148 ОАБр.

Одним із таких бійців є Віталій, зв’язківець із розрахунку розвідників. Його завданням у підрозділі є те, щоб оператори оптичного спостережного комплексу завжди залишалися на зв’язку та вчасно могли передавати отриману інформацію далі.

Він розповідає, що ворог регулярно б’є по Вугледару, хоча в ньому залишаються цивільні мешканці міста, яким доводиться, буквально, виживати.

Завдяки розвідникам зі 148 бригади, удари артилерією з боку РФ почали завдатись рідше. Натомість зросли удари FPV-дронами, які шкодять техніці та особовому складу.

Фото: 148 окрема артилерійська Житомирська бригада Десантно-штурмових військ

Паралельно з просуванням росіян на Донеччині та наступом під Вугледаром, почали ширитись пропагандистські повідомлення РФ про те, що ЗСУ почали вивід військ з міста. Втім, боєць спостережного розрахунку Микола каже, що це не відповідає дійсності.

20-річний боєць добре розуміє, чому кожне українське місто потрібно боронити до кінця. Сам він народився в Костянтинівці, а більшість життя прожив у нині знищеному Бахмуті.

Саме руйнування росіянами міста-фортеці мотивувало хлопця йти до лав ЗСУ боронити інші міста, які нині під загрозою окупації. Звісно, яка подальша доля Вугледара важко передбачити, але нині українські захисники роблять усе, аби не лише втримати місто, а й зупинити ворога та повернути ті населені пункти, які поки контролює ворожа армія.

Друзі ДШВ: підтримати 148 артбригаду

Для ефективної протидії ворожим FPV-дронам, а також російській артилерії, українським зі 148 ОАБр потрібна підтримка. І сьогодні допомогти 148 Житомирській бригаді боронити Вугледар та інші міста України може кожен українець, ставши Другом ДШВ.

Всеукраїнська платформа Друзі ДШВ надає можливість усім охочим здійснити одноразову пожертву або ж оформити щомісячний платіж, щоби спільними зусиллями наблизити день Перемоги над російським агресором.

Стати Другом ДШВ – просто, варто перейти за посиланням, обрати бригаду, яку ви хочете підтримати (наприклад, 148 ОАБр), або ж спрямувати грошову допомогу на загальний фонд проєкту Друзі ДШВ, з якого будуть розподілені кошти на найактуальніші потреби українських десантників.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: 148 окрема артилерійська Житомирська бригада Десантно-штурмових військ

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-05 22:30:25