Україна і світ

Вчені досліджують ефективний препарат проти раку легенів, який подовжує життя пацієнтів – дослідження

Нова таблетка запобігає поширенню раку в мозок і зупиняє зростання існуючих пухлин, що суттєво  впливає на тривалість і якість життя невиліковних онкохворих – до такого висновку дійшли вчені, які досліджували лорлатиніб, новий препарат проти недрібноклітинного раку легенів.

Результати були представлені на конференції Американського товариства клінічної онкології в Чикаго.

Ефективний у 6 з 10 випадків

У дослідженні взяли участь 296 людей з прогресуючим недрібноклітинним раком легенів, спричиненим мутацією гена ALK, агресивною формою захворювання, яке часто поширюється на мозок.

Половина учасників приймала лорлатиніб, а інші — існуючий препарат кризотиніб. Причому на момент встановлення діагнозу близько чверті вже мали метастази в мозку.

Кожні вісім тижнів пацієнти проходили МРТ мозку, через п’ять років у 60 % пацієнтів, які приймали лорлатиніб, не спостерігалося прогресування раку. Такі ж самі результати мали лише 8 % онкохворих, які отримували стандартне лікування.

Нагадаємо, лорлатиніб доступний з 2020 року, але лише для обмеженого використання пацієнтами, які вичерпали інші варіанти лікування.

Раніше менше ніж 100 людей на рік отримували цей препарат. Дослідження ще тривають, але відтепер лорлатиніб можуть призначати як один з найефективніших засобів лікування хворих на ALK-позитивний рак легенів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-03 12:16:26