Україна і світ

В Україні прогнозують зростання інфляції: із чим це пов’язано

Національний банк України переглянув у бік погіршення прогноз інфляції (зростання цін на 2024 та 2025 роки). На рівень інфляції вплине і можливе підвищення податків та акцизів, яке пропонує уряд.

Про це 25 липня повідомили у пресслужбі НБУ.

Подорожчання акцизу в Україні – як це позначиться на цінах

Зараз дивляться

Як зазначив на брифінгу заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, підвищення акцизу здатне додати до інфляції 0,4%.

— Цей пакет, який перебуває на розгляді у Раді, оцінювався нами та фактично закладався нами у наш базовий сценарій. Необхідність цих податкових змін абсолютно зрозуміла: збільшення видатків бюджету на статтю оборони та безпеку, – зазначив він.

Прогноз інфляції на 2024 та 2025 роки

Інфляція в Україні на найближчі два роки залежить не лише від підвищення акцизу, але збільшення витрат на виробництво, включаючи електроенергію, оплату роботи співробітників та інше.

— Ціновий тиск зберігатиметься наступні місяці через подальше збільшення видатків бізнесу, підвищення акцизів, а також вичерпання ефектів значних урожаїв минулого року та негативного впливу літньої посухи на нинішню врожайність, – пояснили в Нацбанку.

Згідно з офіційними прогнозами, НБУ очікує на прискорення інфляції за підсумками третього кварталу поточного року до 7,9%.

Її зростання, як вважають економісти, продовжиться і в першому кварталі 2025 року, коли інфляція досягне піку – 9,7%, після чого почне знижуватись.


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-25 19:07:05