Україна і світ

в Енергоатомі пояснили, що означає блекаут на ЗАЕС

Вимкнення електроенергії на Запорізькій атомній електростанції, яке відбулось в ніч проти 2 грудня, стало ще одним кроком до ядерної радіаційної аварії, подібної до тієї, що сталася на Фукусімі у 2011 році.

З такою оцінкою виступив голова НАЕК Енергоатом Петро Котін в ефірі національного телемарафону Єдині новини.

– Фактично блекаут це крок в напрямку аварії, такої як сталася на АЕС Фукусіма, де сталося спочатку знеструмлення зовнішнє, перейшли на дизель-генератори і після відмови дизель-генераторів фактично розпочалася ядерна радіаційна аварія на станції. Тобто це крок в напрямку саме такої радіаційної ядерної аварії, – наголосив він.

За його словами, окупована ЗАЕС пов’язана з українською енергосистемою двома лініями, які були обидві вимкнені під час блекауту.

Зараз дивляться

– Після цього атомна електростанція перейшла в режим повного блекауту, тобто вона була повністю знеструмлена. Сталося повне знеструмлення атомної станції. При цьому запускаються всі резервні генератори, які є на станції. Це аварія і всі 20 (генераторів, – Ред.) було включено. Після цього було оптимізовано (роботу ЗАЕС, – Ред.) і 8 з них залишено в роботі. Вони надавали живлення аварійних систем безпеки енергоблока, – розповів очільника Енергоатому.

Він також наголосив на важливості постійного зв’язку ЗАЕС з енергосистемою України.

За його словами, з початку окупації атомного об’єкта на Запоріжжі було вже вісім блекаутів.

МАГАТЕ на ЗАЕС

Петро Котін також каже, що постійні представники МАГАТЕ, які знаходяться на ЗАЕС, час від часу передають Україні важливі дані про станцію ЗАЕС.

– Експерти МАГАТЕ є спостерігачами високо рівня. І в деяких випадках ми отримуємо від них інформацію також. Ту, якою ми не володіємо через наші канали. Ми зв’язуємося також з нашим персоналом на атомній станції і також інформацію отримуємо. Але хочу визнати, що в деяких випадках саме експерти МАГАТЕ допомогли нам дізнатися більш детальну інформацію щодо тих чи інших подій, які відбуваються на Запорізькій атомній станції, – наголосив він.

Голова Енергоатому каже, що присутність спостерігачів МАГАТЕ на атомній станції стримує росіян від провокацій чи інших небезпечних дій.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– Інше питання – присутність експертів МАГАТЕ на Запорізькій станції, вона дає не дуже великі (обсяги інформації, – Ред.), але все ж таки гарантує те, що ми з вами будемо вчасно знати про ті події, які там розвиваються. І в принципі будуть утримувати рашистів від дій, які призводитимуть до таких подій, – пояснив він.

Нагадаємо, в ніч проти 2 грудня стався повний блекаут на Запорізькій атомній електростанції через обрив лінії електропередачі Запорізька ТЕС – Феросплавна напругою 330 кВ.

Фото: Енергоатом

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-02 19:57:45