Львівський портал

Українські консульства не надаватимуть послуги для чоловіків призовного віку

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив про призупинення надання консульських послуг українцям призовного віку, які перебувають за кордоном. Про це міністр заявив у соцмережі Х.

«Перебування за кордоном не звільняє громадянина від обовʼязків перед Батьківщиною. Саме тому я вчора доручив вжити заходів щодо відновлення справделивого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном. Це буде чесно», – заявив Кулеба.

Міністр зазначив, що невдовзі МЗС надасть уточнені розʼяснення щодо порядку отримання консульських послуг в межах законодавства для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах із наближенням до вступу в дію закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» та після набрання ним чинності.

«Захист прав та інтересів громадян України за кордоном завжди був і залишається пріоритетом МЗС. Водночас в умовах повномасштабної російської агресії головним пріоритетом є захист Батьківщини від знищення. Як це виглядає зараз: чоловік призовного віку виїхав за кордон, показав своїй державі, що питання її виживання його не обходить, а потім приходить і хоче отримати від цієї держави послуги. Так не працює. У нас в країні війна. Крім того, обовʼязок оновлювати свої документи в ТЦК існував і до ухвалення нового закону про мобілізацію. Якщо ці люди вважають, що хтось там, далеко на фронті, воює і віддає свої життя за цю державу, а хтось посидить за кордоном, але при цьому буде отримувати послуги від цієї держави, — то так це не працює», – вважає міністр.

Нагадаємо, 11 квітня Верховна Рада проголосувала за закон про мобілізацію. До другого читання нардепи внесли низку правок в законопроєкт. Зокрема, вилучили норму, яка передбачала б демобілізацію військовослужбовців. Деталі закону – за цим посиланням.

16 квітня закон про мобілізацію підписав президент України Володимир Зеленський.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.



Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-04-23 12:59:55

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин