Україна і світ

Україна завершила реструктуризацію держборгу на $20,5 млрд

Фото: Getty Images

Міністерство фінанасів оголосило про успішне завершення операції з реструктуризації боргу України за 13-ма серіями єврооблігацій та облігаціями Укравтодору на суму близько $20,5 млрд.

Реструктуризація боргу України

Ця транзакція здійснена з метою відновлення боргової стійкості, збереження макрофінансової стабільності та збільшення ресурсів держбюджету в умовах продовження російської агресії проти України, пояснили у Мінфіні.

Процес реструктуризації включав обмін державних єврооблігацій і облігацій Укравтодору на суму близько $20,5 млрд (приблизно $24 млрд з урахуванням капіталізованих відсотків) на нові серії облігацій вартістю $15,2 млрд.

Зараз дивляться

– В результаті цієї угоди державний та гарантований державою борг України скорочено на близько $9 млрд. Це означає номінальне зниження вартості боргу на 37% з першого дня дії угоди і зниження чистої приведеної вартості боргу на близько 60% (при ставці дисконтуванні 14%), – мовиться у повідомленні.

Таким чином, боргові виплати зменшуються на 93%, що призведе до економії $11,4 млрд протягом наступних трьох років, а витрати на обслуговування і погашення держборгу до 2033 року зменшаться на 77%. Це дозволить заощадити загалом $22,8 млрд.

Ця угода відповідає цілям програми МВФ щодо стійкості боргу і схвалена Групою кредиторів України.

Реструктуризація виконана у співпраці з White & Case як юридичними радниками та Rothschild & Co як фінансовими радниками Мінфіну України.

Ще в грудні 2023 року кредитори України з країн G7 та Паризького клубу продовжили відтермінування виплат за держборгом до березня 2027 року.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

А в липні 2024 року президент Володимир Зеленський підписав закон, який дає змогу Кабміну до жовтня призупинити виплати за держборгом у разі необхідності.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-04 16:33:14