Україна і світ

Україна та Росія не схвалили план Гроссі з захисту ЗАЕС – Reuters

Ні Росія, ні Україна не взяли на себе зобов’язання дотримуватися п’яти принципів, викладених головою МАГАТЕ Рафаелем Гроссі, щоб спробувати убезпечити окуповану росіянами Запорізьку АЕС.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Гроссі протягом кількох місяців намагався розробити угоду, яка б знизила ризик ядерної катастрофи на найбільшій у Європі атомній електростанції внаслідок військових дій.

У викладених Гроссі п’яти принципах йшлося про заборону атаки на або з АЕС, а також заборону розміщення важкого озброєння, такого як РСЗВ, артилерійські системи та боєприпаси, а також танки чи військовий персонал.

Він також закликав, щоб електропостачання станції залишалося доступним і безпечним, а також, щоб усі основні системи АЕС були захищені від нападів або саботажу.

Посол України в ООН Сергій Кислиця заявив, що ці принципи повинні бути доповнені вимогою повної демілітаризації та деокупації станції.

З російського боку їхній посол в ООН Василь Небензя заявив, що пропозиції Гроссі щодо безпеки на АЕС відповідають тим заходам, які РФ вже “давно реалізує”.

Нещодавно Енергоатом повідомляв, що російські військові суттєво посилили пошук тих українських атомників, які вже понад рік не підписують трудових договорів із фейковою юридичною особою, яке є підприємством Росатому.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-05-31 18:08:53