Україна і світ

Учені довели, що шлюб сприяє збереженню оптимального здоров’я чоловіків


Команда вчених Університету Торонто з’ясувала, що одружені чоловіки з віком зберігають оптимальне здоров’я і благополуччя. Це показало дослідження, в якому впродовж приблизно трьох років спостерігали за більш ніж 7 000 канадців середнього і старшого віку.

При цьому заміжні жінки щодо оптимального старіння не відрізнялися значно від одноліток, які ніколи не були одружені.

Оптимальне старіння

Дослідники визначили оптимальне старіння як свободу від будь-яких серйозних фізичних, когнітивних, розумових або емоційних станів, що заважають повсякденній діяльності, а також високий рівень самооцінки щастя, гарного фізичного та психічного здоров’я.

Зараз дивляться

– Попередні дослідження показали, що шлюб пов’язаний з кращими показниками здоров’я як для чоловіків, так і для жінок, тоді як чоловіки, які ніколи не були одруженими, як правило, мали найгірші показники здоров’я, – зазначив керівник дослідження, професор Девід Бернс.

Соціальні контакти

За словами Бернса, одружені люди, можливо, заохочують одне одного вживати або підтримувати позитивні для здоров’я звички, такі як відмова від паління або регулярні заняття спортом.

Науковці зазначають, що ті, хто мав регулярний контакт із родичами, друзями та сусідами, з більшою ймовірністю старіли оптимально порівняно з літніми людьми, які були соціально ізольовані.

Фактори способу життя

Дослідження також показало, що такі фактори способу життя, як підтримання здорової ваги, фізична активність, відсутність безсоння і відмова від куріння, відіграють важливу роль у літньому віці.

На думку вчених, отримані результати можуть допомогти в розробці програм і послуг з підтримки людей похилого віку, особливо тих, які ніколи не були одружені або пережили вдівство, розлуку і розлучення в пізньому житті.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-22 15:26:11