Україна і світ

Учені довели, що навіть при змінах у мозку три риси характеру не дадуть розвинутися деменції

Нове дослідження вчених Каліфорнійського університету в Девісі та Північно-Західного університету виявило, що люди, які мають принаймні три риси характеру, можуть успішно боротися з деменцією, навіть якщо підтверджуються зміни в мозку.

Мова йде про приязність, сумлінність та комунікабельність, яка ще називається екстраверсією.

А от невротиків і песимістів деменція не щадить.

Зараз дивляться

Риси характеру формують нашу долю

Дослідники вивчили дані восьми попередніх досліджень деменції  на двох континентах, у яких узяли участь понад 44 тис. осіб.

Бралися до уваги п’ять особистісних якостей пацієнтів — сумлінність, екстраверсія, відкритість, а також невротизм та поступливість. Учені поставили за мету підтвердити чи спростувати їхній взаємозв’язок з перебігом деменції.

За підсумками дослідження, учені зробили висновок, що сумлінність, екстравертність і позитивний погляд на речі можуть стати союзниками в боротьбі з деменцією.

Причому висновки дістали підтвердження навіть за наявності невропатології, тобто, змін у мозку, характерних для пацієнтів із деменцією.

Із іншого боку, невротизм і схильність до негативних емоцій, таких як гнів або тривога, не просто збільшують ризик деменції, а прискорюють її розвиток з усіма негативними наслідками.

Хто може впоратися з порушеннями в роботі мозку

– Для нас це було найдивовижнішим відкриттям, — сказала Еморі Бек, доцентка кафедри психології Каліфорнійського університету в Девісі.

На її думку, деякі риси особистості можуть зробити людей більш стійкими до пошкоджень мозку, спричинених деменцією чи хворобою Альцгеймера.

Це здається неймовірним. Люди, наділені трьома позитивними рисами характеру, можуть знайти способи, незалежно від того, усвідомлюють вони це чи ні, впоратися з порушеннями і змінами в мозку та обійти їх.

Це відкриває нові перспективи у запобіганні розвитку деменції.

За словами Бек, виховання означених рис особистості у ранньому віці може бути способом зниження ризику деменції в довгостроковій перспективі.

Дослідження не стверджує, що саме характер зумовлює долю людини з деменцією. Але дослідниця припускає, що те, як ми ставимося до життя — наші звички, погляди й емоційні реакції, можуть з віком відігравати певну роль у здоров’ї нашого мозку.

Дослідники планують продовжити та розширити роботу

Джерело: Uc Davis

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-02 11:55:32