Україна і світ

Учені довели, що кава – і мелена, і розчинна, і навіть без кофеїну – зменшує ризик зараження Covid-19

Вживання однієї або більше чашок кави на день зменшує ризик захворіти на Covid-19. Китайські вчені провели дослідження, результати якого вразили багатьох науковців.

Сила поліфенолів, що містяться в каві

Дослідники довели, що регулярна фізична активність і вживання в їжу великої кількості поліфенолів можуть помітно покращити імунітет, зменшуючи ризики зараження SARS-CoV-2 і, відповідно, тяжкого перебігу Covid-19.

А кава якраз і є сумішшю поліфенольних сполук, таких, як хлорогенова кислота(CGA), кавова кислота плюс до цього додаткові антиоксидантні сполуки, як-от кафестол, меланоїдини та тригонелін.

Зараз дивляться

При цьому хлорогенова кислота, яка впливає на кров’яний тиск, ліпідний профіль, глікемію та резистентність до інсуліну, міститься в каві у великих кількостях.

Ця ж кислота полегшує перебіг метаболічного синдрому, знижує запалення, позитивно впливає на серцево-судинну систему та функцію печінки.

І мелена, і розчинна, і навіть кава без кофеїну діють однаково

Дослідники брали для дослідів 9 г кавових зерен, подрібнювали і замочували в 150 мл гарячої води (95 °C) на три хвилини.

Або 3 г швидкорозчинного порошку кави розчиняли в 150 мл гарячої води (95 °C) у чашці.

І мелену, і розчинну каву центрифугували при 1000 об/хв протягом 5 хв, а потім фільтрували через фільтр 0,22 мкм.

Цікаво, що китайські вчені досліджували мелену каву різних сортів з різних країн, так само і розчинну та навіть каву без кофеїну.

Дія всіх без виключення видів показала майже однакові вражаючі результати. Вживання 1-2 чашки будь-якої кави на день  достатньо для придушення зараження кількома варіантами SARS-CoV-2, причому дієвість становить 60-95%.

Нова дієтична стратегія для запобігання інфекції SARS-CoV-2

Ефективність кави проти SARS-CoV-2 перевірялася за допомогою клітинних експериментів in vitro, молекулярного докінгу та випробувань на людях.

Ймовірно, зазначають автори дослідження, ми можемо запропонувати одну з найкращих стратегій охорони здоров’я для обмеження можливості нової пандемії Covid-19.

Підстави очікувати нової пандемії є, оскільки панівний штам Omicron має складну серію генетичних мутацій, які впливають на зв’язування вірусу та імунне ухилення.

Однак, детальний захисний механізм кави потребує додаткового дослідження.

Враховуючи, що кава є одним із найпоширеніших напоїв, які вживають люди, результати поточного дослідження можуть стати науковою основою для запобігання зараження SARS-CoV-2 через вживання кави.

Зараз розглядається можливість внесення розділу стосовно вживання кави для обмеження ризику зараження SARS-CoV-2 у новий посібник із захисту від Covid-19.

Звісно, це не значить, що особи, які вживають каву, не заражаються… Але в них є шанс отримати меншу дозу збудника, а значить і суттєво зменшити тяжкість розвитку інфекційного процесу.

Джерело: CellandBioScien

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-21 10:42:57

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин