Україна і світ

У Венесуелі спалахнули вуличні протести через обрання на третій термін Мадуро

У понеділок, 29 липня, сотні демонстрантів заповнили вулиці Каракаса, столиці Венесуели, після того, як стало відомо про перемогу Ніколаса Мадуро на президентських виборах. Люди вважають, що результати були сфальсифіковані.

Про це телеканал France 24.

Демонстрації в Каракасі

Тисячі людей вийшли на вулиці кількох районів Каракаса, скандуючи: Свобода, свобода!, Цей уряд впаде!

Зараз дивляться

Люди на автомагістралях підпалили шини. У деяких районах було зірвано і спалено плакати із зображенням президента Мадуро, а також підпалено автомобілі та сміття. Озброєні поліціянти, військові та ліві воєнізовані формування, які симпатизують уряду, вступили в сутички з протестувальниками і перекрили багато доріг у центрі міста.

Співробітники національної гвардії Венесуели проти демонстрантів застосовували шашки зі сльозогінним газом і стріляли гумовими кулями. Люди у відповідь кидали каміння.

Генеральний прокурор Венесуели попередив, що перекриття доріг або будь-які інші порушення, пов’язані із заворушеннями, припинятимуть за всією суворістю закону. 32 людини були затримані за різними звинуваченнями – від знищення виборчих матеріалів до підбурювання до актів насильства.

Міністр оборони країни Владімір Падріно Лопес у соцмережі Х написав, що 23 військовослужбовці отримали поранення, деякі з вогнепальної зброї.

Він заявив, що влада не допустить, щоб у Венесуелі повторилися події 2014, 2017 і 2019 років, коли масові протести призвели до загибелі людей.

Переобрання Мадуро

61-річний Мадуро був присутній на засіданні, на якому Національна виборча рада підтвердила його переобрання на пост глави держави на шестирічний термін до 2031 року. Це вже третє переобрання Ніколаса Мадуро.

Водночас він відкинув міжнародну критику і сумніви, що вибори були нібито сфальсифіковані, заявивши, що Венесуелу намагаються втягнути в державний переворот, який має фашистський і контрреволюційний характер.

При цьому лідерка опозиції Марія Коріна Мачадо з посиланням на дані протоколів голосування заявила, що наступним президентом Венесуели має стати Едмундо Гонсалес Уррутія.

За її словами, у Гонсалеса Уррутії 6,27 мільйона голосів проти всього 2,75 мільйона у Мадуро.

У понеділок рано вранці Національна виборча рада повідомила, що Мадуро набрав 51,2 відсотка голосів проти 44,2 відсотка у Гонсалеса Уррутіа.

Результат виборів президента Венесуели викликав занепокоєння з боку ООН, США, Європейського союзу та низки країн Латинської Америки.

Водночас союзники Венесуели, включно з Китаєм, Росією і Кубою, привітали Мадуро.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-30 08:01:09