Україна і світ

У США не вважають, що причиною катастрофи F-16 в Україні є дружній вогонь – NYT

Фото: Getty Images

У понеділок, 26 серпня, коли сотні російських ракет і безпілотників пронеслися над територією України, загинув український пілот винищувача F-16 Олексій Месь, відомий під позивним Moonfish.

Утім, як пише NYT, у США вважають малоймовірним, що причиною авіакатастрофи F-16 є так званий дружній вогонь.

У США сумніваються у дружньому вогні, як причини катастрофи F-16

За даними видання, збивши три російські крилаті ракети та один ударний безпілотник під час штурму в понеділок, Олексій Месь мчав на перехоплення ще однієї цілі, коли наземне управління втратило зв’язок із його літаком, повідомили представники ЗС ЗСУ. Згодом стало відомо, що літак розбився, а пілот – загинув.

Зараз дивляться

– Загибель широко відомого пілота і втрата одного з давно омріяних винищувачів невдовзі після їхнього розгортання наклали відбиток на поле бою, – вважають у виданні.

Невдовзі після зазначеної авіакатастрофи, президент Володимир Зеленський звільнив голову Повітряних сил ЗСУ Миколу Олещука та пообіцяв провести ретельне розслідування інциденту, включно з висловленою в п’ятницю одним із західних посадовців версією про те, що він став результатом дружнього вогню з ракетної батареї Patriot.

Однак, як пише NYT, у суботу два високопоставлені американські військові чиновники заявили, що дружній вогонь, імовірно, не був причиною катастрофи F-16, і що американські та українські слідчі розглядають цілу низку можливостей. Серед них можуть бути такі, як механічна несправність або помилка пілота.

Авіакатастрофа F-16 в Україні 26 серпня

– Втрата пілота неймовірно болюча, тим паче що він був серед тих, хто боровся за право України мати літаки F-16, – сказав Анатолій Храпчинський, льотчик і колишній офіцер ЗС ЗСУ.

Він додав, що у війні втрати тієї чи іншої техніки неминучі.

– Ми воюємо з державою, яка може завдати по Україні понад 200 ударів, включно з крилатими ракетами, балістичними ракетами і бойовими безпілотниками, – сказав Храпчинський.

Водночас українські військові аналітики, імена яких NYT не називають, вважають, що поки що надто рано робити припущення щодо причин катастрофи. Вони підкреслили, що західні системи ППО і винищувачі F-16 ніколи не працювали разом у таких складних умовах, як ті, що склалися в Україні в понеділок.

Паралельно з тим, як полковник Олексій Месь переслідував російські ракети, команди, що керують трьома різними оборонними системами, включно з ракетами Patriot, а також мобільними групами з ракетами Stinger і британськими ракетами Starstreak, працювали над перехопленням 127 ракет і 109 безпілотників одностороннього нападу, заявили у ЗС України.

– До втрати F-16 могло призвести багато чого: технічний стан літака, помилка пілота, зовнішні чинники, – сказав Храпчинський, колишній офіцер ЗС України.

Наприклад, за його словами, не виключено, що фрагменти знищеної ракети могли потрапити в життєво важливу частину літака.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Храпчинський додав, що на даному етапі розслідування розглядають усі версії, включно з дружнім вогнем.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-01 17:22:25