Суспільне мовлення

У Львові попрощались із зв’язковою УПА Катериною Щербою

У Львові сьогодні, 12 травня, попрощалися із зв’язковою УПА Катериною Щербою на псевдо “Олеся”. Її поховали на Полі почесних поховань Меморіалу воїнів УПА на Личаківському кладовищі.

Катерина Щерба померла 10 травня на 95 році життя. Про те, як мама працювала при станиці УПА, розповіла донька Галина Щерба.

“Мамі давали записки або інформацію на словах, щоб вона переносила в ліс, туди мусила бігти, деколи через цвинтар. В цій хаті бував і Роман Шухевич, хоча вони не знали, що то був Шухевич, просто він був під псевдо. Вона каже: приходили проводили наради, засідання. Але в той час, як були наради засідання, хату охороняли, а господарі виходили з хати”, — каже донька Катерини Щерби Галина Щерба.

Похорон зв’язкової УПА Катерини Щерби. Суспільне Львів

Катерина Щерба на псевдо “Олеся” упродовж 1943-1945 років була зв’язковою командира УПА Романа Шухевича, командира 13 воєнної округи УПА “Лисоня” Омеляна Польового та курінного сотні окремого призначення “Сіроманці” Дмитра Карпенка.

У Львові попрощались із зв'язковою УПА Катериною Щербою

Прощання із зв’язковою УПА Катериною Щербою. Суспільне Львів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У будинку батька Катерина Щерба допомагала лікувати хворих та поранених повстанців. Для цього пройшла курси медсестер. Після війни працювала вчителькою у Львові.


Джерело: Суспільне мовлення України