Україна і світ

У космосі очікується рідкісний вибух: Раз у житті

Цього літа очікується комічний вибух зірки T Coronae Borealis, який трапляється “раз у житті”. За космічним явищем спостерігатимуть усі астрономи – від профі до аматорів.

У космосі очікується рідкісний вибух: що відомо

Очікується, що це буде момент “переродження” зірки – її яскравість дасть змогу побачити спалах у нічному небі навіть неозброєним оком.

– Така подія трапляється раз у житті, і вона породить безліч нових астрономів, даючи новий поштовх наступному поколінню вчених, – каже помічник наукового співробітника по молодику, доктор Ребекка Хаунселл.

T Coronae Borealis – це повторна зірка в сузір’ї Північної Корони. Раз на кілька десятків років від таких зірок відбуваються спалахи і вибухи, і цей раз буде особливо потужним. Від зірки, що палає, такі спалахи виходять раз на 80 років.

Зараз дивляться

Вчені додали, що побачити такий спалах – велика рідкість, оскільки такі зірки часто не розташовані так близько до нашої системи, щоб процес можна було розгледіти.

Утім, 2024 рік уже вважається багатим на космічні явища, за якими можна спостерігати із Землі – у травні над Україною помітили північне сяйво. Тоді сонячна активність досягла найвищої позначки за К-індексом, і така подія – перша за 20 років.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-13 09:07:51