Україна і світ

У Києві врятували чоловіка з вадою серця, зробивши операцію без великих розрізів

Вперше в історії Інституту Амосова лікарі виконали операцію Ферраці через мініінвазивний доступ.

Не знав про вроджену ваду серця

Дмитро Неміш відчув проблеми із серцем лише в 60 років. Чоловік навіть не уявляв, що має вроджену ваду – гіпертрофічну кардіоміопатію, від якої серце може зупинитися в будь-яку хвилину. Про це йому повідомили фахівці Інституту Амосова.

Рік тому чоловік втратив сина, він раптово помер син від серцевої недостатності. Однак якби йому вчасно поставили діагноз, він міг би жити.

Підступність цієї хвороби, що вона може мати безсимптомний або малосимптомний перебіг. Пацієнти зазвичай звертаються по медичну допомогу за виявлення відповідного сімейного анамнезу, шумів в серці або при отриманні аномальних результатів ЕКГ.

Типові ознаки порушення включають швидку стомлюваність, задишку, прискорене серцебиття, набряк, підвищений артеріальний тиск, болі у грудях та запаморочення.

Операція за методом Ферраці

Інститут Амосова є експертним центром хірургічного лікування гіпертрофічної кардіоміопатії в Європі.

– Ще 15 років тому ми не уявляли собі таких операцій і не вірили в успішність, – каже Костянтин Руденко.

На сьогодні кардіохурург вже виконав понад 700 операцій Ферраці, але відтепер такі втручання проводить за новою методикою через мініінвазивний доступ, тобто без традиційних великих розрізів.

Метод Феррацці вважається одним з найскладніших. Під час процедури тіло пацієнта охолоджують до 31-32 градусів, а серце зупиняють, кровообіг штучно підтримують за допомогою спеціальних апаратів.

Лікарі наголошують, що ця операція на серці є найбільш безпечною порівняно з усіма іншими. Завдяки цьому пацієнта переводять у палату вже наступної доби. Тож стан Дмитра стабілізовано, він почувається добре та готується до виписки.

Джерело і фото: Інститут Амосова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-12 12:12:00