Україна і світ

У Дії можна подати заяву до Реєстру збитків у Гаазі: як це зробити і чому це важливо

Усі українці можуть подати через Дію заяву про зруйноване або пошкоджене унаслідок російської агресії житло до міжнародного Реєстру збитків у Гаазі.

Це буде фундаментом для майбутніх репарацій, повідомив перший віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Реєстр збитків у Гаазі: заяву можна подати через Дію

Міністр повідомив, що заповнити заяву до реєстру можна на порталі Дія.

Зараз дивляться

— Якщо ваша оселя була пошкоджена або знищена внаслідок російської агресії, заповніть заяву до міжнародного Реєстру збитків на порталі Дія, — написав Федоров.

Урядовець зазначив, що раніше для подання заяви необхідна була реєстрація житла у Держреєстрі речових прав на нерухоме майно та акт про комісійне обстеження майна. Нині, за його словами, систему доопрацювали.

Тепер послугою можна скористатися навіть тоді, якщо:

  • право власності не зареєстроване в Реєстрі речових прав;
  • немає акту про пошкоджене майно від місцевої влади й не подавались на програму єВідновлення;
  • оселя на тимчасово окупованих територіях або в зоні бойових дій.

У Telegram-каналі порталу Дія повідомили, що для того, аби подати заяву треба перейти у Каталог послуг, а потім обрати пункт Заява про відшкодування збитків.

Щоб подати заяву, позивач має бути повнолітнім, мати верифікований податковий номер та мати право власності на нерухоме майно, яке пошкодила чи знищила Росія. Крім того, необхідно мати електронний підпис у Дії.

Якщо у майна є співвласники, кожен подає звернення за себе – згода іншого власника не потрібна. Заяву можна подати щодо таких видів майна:

  • приватний будинок;
  • квартира;
  • житлове приміщення;
  • дачний будинок;
  • садовий будинок;
  • садиба;
  • житловий будинок садибного типу.

Зазначається, що є важливим, аби кожен постраждалий українець подав заяву про завдану шкоду. Так Україна покаже світові реальну картину збитків й звірств від вчинків окупанта. Крім того заяви допоможуть запустити компенсаційний механізм, який трансформується в репарації й відновлення країни.

Нагадаємо, 2 квітня в Гаазі було оголошено про технічний запуск міжнародного Реєстру збитків та початок приймання заяв постраждалих від збройної агресії РФ.

Війна в Україні, Михайло Федоров

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-25 17:43:07