Україна і світ

Справу щодо падіння гелікоптера у Броварах передано до суду: ДБР обвинувачує 5 посадовців ДСНС

Фото: Getty Images

Обвинувальний акт стосовно авіакатастрофи у Броварах із загибеллю керівництва МВС 18 січня 2023 року скеровано до суду.

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

– Досудове розслідування завершено спільною міжвідомчою групою Головних слідчих управлінь ДБР та СБУ у листопаді 2023 року. Дотепер тривало ознайомлення підозрюваними, їхніми захисниками та потерпілими з матеріалами кримінального провадження, – йдеться у повідомленні.

Наразі Офіс генпрокурора передав до суду складений Державним бюро розслідувань обвинувальний акт щодо:

Зараз дивляться
  • начальника Управління авіації та авіаційного пошуку і рятування ДСНС України;
  • в.о. командира спеціального авіаційного загону;
  • заступника командира з льотної підготовки;
  • командира авіаційної ескадрильї;
  • начальника служби безпеки польотів Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України з міста Ніжин Чернігівської області.

Авіакатастрофа у Броварах: що встановило слідство

Розслідуванням встановлено, що обвинувачені порушили правила безпеки польоту гелікоптера, на борту якого знаходилось керівництво МВС України.

У січні 2023 року був запланований візит керівництва МВС України до Харківської та Дніпропетровської областей. Посадовці ДСНС залучили до перевезення делегації гелікоптер, який перебував на чергуванні для реагування на потенційні надзвичайні ситуації. Повітряне судно не мало дозвільних документів на виконання інших видів польотів.

Через складні погодні умови вертоліт здійснював політ на гранично низькій висоті. Командир екіпажу побачив перешкоду та, здійснюючи маневр, втратив орієнтування і допустив зіткнення із землею.

Під час падіння гелікоптер пошкодив дитячий садок, сусідні будівлі та припарковані автівки.

Внаслідок авіакатастрофи загалом загинуло 14 людей та 31 отримала тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості.

Крім високопосадовців МВС, тоді загинуло чотири жінки та малолітня дитина, які прийшли у садочок. Серед травмованих – 13 дітей.

Чотирьом посадовцям Управління авіації та авіаційного пошуку ДСНС та спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби ДСНС інкриміновано порушення правил безпеки польотів повітряного транспорту, що спричинило загибель людей (ч. 3 ст. 276 КК України).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Начальнику служби безпеки польотів цього ж загону – службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України).

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-29 12:41:07