Україна і світ

Справу проти Шуфрича скерували до суду: його обвинувачують у фінансуванні Росгвардії

Фото: Офіс генпрокурора

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно народного депутата України IX скликання від забороненої партії Опозиційна платформа — за життя Нестора Шуфрича та його експомічника.

Про це повідомили в ДБР та Офісі генпрокурора.

Нестора Шуфрича судитимуть: що відомо

Нардепа та його помічника звинувачують в фінансуванні дій, вчинених з метою насильницької зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, зміни меж території і державного кордону України (ч. 3 ст. 110-2 КК України).  

Зараз дивляться

Окрім цього, Шуфричу інкриміновано державну зраду (ч. 1 ст. 111 КК України).

За даним слідства, фігуранти разом з іншими довіреними нардепу особами після окупації Росією Криму забезпечили реєстрацію нерухомості – будинку та земельної ділянки в смт Сімеїз АР Крим за законами країни-агресорки. 

Це майно Шуфрич придбав у 2013 році через підконтрольне підприємство та довірених осіб.

У 2016 році з метою охорони майна у Криму обвинувачені організували укладення договору охорони з незаконним воєнізованим формуванням окупаційної влади в АР Крим – ФГУП Охрана росгвардії по Республіці Крим.

Пізніше вони організували передачу та перерахування Росгвардії, яка бере участь у повномасштабній війні проти України, понад 648,7 тис. російських рублів за охорону майна.

Крім того, нардеп від забороненої партії ОПЗЖ був завербований ФСБ РФ та виконував завдання одного з ексзаступників секретарів РНБО, який у 2014 році виїхав до Москви.

За версією слідства, Шуфрич систематично у своїх виступах та інтерв’ю публічно поширював російські наративи, і таким чином, проводив підривну діяльність проти України.

Зокрема, він підтримував ідеї проросійської спрямованості подальшого розвитку України. 

Під час окупації Росією частини території України, нардеп продовжував підривну діяльність проти України.

Яке покарання загрожєу Шуфричу та його помічнику

Наразі обидва фігуранти перебувають під вартою. 

Нардеп обвинувачується за ч. 3 ст. 110-2, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 КК України, його спільник – довірена особа за ч. 3 ст. 110-2 КК України. 

Депутату може загрожувати 15 років ув’язнення.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Зазначимо, що в ДБР та Офісі генпрокурора не називають прізвище народного депутата, але з контексту повідомлень зрозуміло, що мовиться саме про нардепа Нестора Шуфрича.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-03 11:02:36