Україна і світ

Справа рук ФСБ: у видачі Яндекса з’явилися фейкові сайти РДК та легіону Свобода Росії

Фото: УНІАН

У видачі пошукової системи Яндекс, яка підконтрольна Кремлю, з’явилися копії сайтів Російського добровольчого корпусу (РДК) та легіону Свобода Росії.

Обидва військові формування складаються із росіян та воюють на боці України.

Про це повідомляє видання Настоящее время.

Зараз дивляться

Копії сайтів РДК та легіону Свобода Росії на Яндексі: що відомо

Громадський активіст та IT-фахівець Артем Тамоян, який звернув увагу на їхню появу, припустив, що сайти могли створити російські спецслужби для перехоплення людей, що хочуть приєднатися до Збройних сил України.

Адреси копій сайтів РДК та легіону відрізняються від оригінальних на одну літеру. Щодо копії сайту РДК, то він має майже ідентичний оригінальному зовнішній вигляд.

Якщо у пошуку Яндекса ввести назви підрозділів, то фейкові сайти будуть першими у видачі.

На фейкових сайтах можна заповнити анкету на вступ, що може свідчити про те, що вони збирають дані користувачів, що хочуть приєднатися до підрозділів. У РФ це вважають особливо тяжким кримінальним злочином.

Інший активіст Олександр Літрєєв зазначає, що на сайтах вказали способи зв’язку, відмінні від тих, що на справжніх сторінках. Крім того, вони ведуть на фейкові Telegram-канали підрозділів. Також на фейкових сайтах видалено реквізити для донатів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Кореспондент Радіо Свобода також звернув увагу, що в оригінальних сайтів та їхніх клонів посилання для добровольців ведуть на різні форми Google. Причому посилання на форми з оригінальних сайтів поширюються й іншими способами, а з клонів – ні.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-15 14:47:06