Україна і світ

Соус для салату Цезар: рецепт приготування

У світі гастрономії існують заправки, здатні перетворити звичайний салат на справжній гастрономічний шедевр. Одним із таких є соус до салату Цезар.

Рецепт соусу Цезар тісно переплетений з історією самого салату Цезар. На початку 20 століття, в 1924 році, в мексиканському місті Тіхуана, шеф-кухар Цезар Кардіні вигадав цей салат під час непередбачуваного напливу гостей до його ресторану. Не маючи багатьох інгредієнтів, він створив з того що було у той час на його кухні чудовий салат, і, звісно, соус Цезар.

Однак, історія походження самого соусу Цезар не така однозначна. Існує кілька версій. Дехто стверджує, що це був сам Цезар Кардіні, інші, що це була його донька, а дехто каже, що ідея належить іншому шеф-кухарю, який працював разом із Кардіні.

Зараз дивляться

До складу соусу Цезар входять такі основні компоненти, як яєчний жовток, гірчиця, оливкова олія, вустерський соус, сік лимона, сіль та перець. Яєчний жовток і оливкова олія утворюють основу соусу, надаючи йому ніжної текстури та багатого смаку. Часник надає легкого приємного аромату.

Донька шеф-кухаря Кардіні розповіла, що її батько, усупереч поширеній версії рецепта, ніколи не використовував анчоуси у своєму салаті (легкий рибний аромат є наслідком використання вустерського соусу, який вже містить анчоуси). Легенда про анчоуси з’явилася через його брата, який додав в салат анчоуси й назвав його “Салат авіатора”, так як був він льотчиком.

З часів створення і до сьогоднішніх днів, ця заправка продовжує завойовувати серця гурманів по всьому світу своїм вишуканим смаком і швидкістю приготування.

Отже, точний рецепт соусу Цезар та поради щодо приготування – читайте нижче.

Як приготувати соус Цезар

Соус Цезар, звісно, найчастіше асоціюється із салатом Цезар, але його універсальність розширює його застосування на кухні. Його можна додавати й в інші салати або навіть як діп до овочів або закусок.

Інгредієнти:

  • яйця – 2-3 шт. (кількість залежить від величини яєць)
  • оливкова олія – 1 склянка
  • часник – 1 зубок
  • гірчиця діжонська – 0,5 ч. л.
  • сіль, мелений чорний перець – до смаку
  • вустерський соус – 1 ч. л.
  • сік лимона – 2 ч. л.

Соус Цезар: рецепт приготування:

  1. Сирі курячі яйця викладаємо у каструлю з окропом і готуємо 1 хвилину. Дістаємо їх і трохи охолоджуємо.
  2. Миску, в якій будемо готувати, гарно змащуємо розчавленим зубком часнику.
  3. Викладаємо яєчні жовтки та злегка збиваємо.
  4. Потім додаємо гірчицю, вустерський соус, сіль та перець, сік лимона, злегка перемішуємо.
  5. Поступово, постійно збиваючи, вводимо оливкову олію. Соус повинен набути однорідної консистенції.

Перекладаємо соус Цезар в чисту та суху скляну баночку. Зберігаємо в холодильнику.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-21 14:10:40