Україна і світ

Шмигаль після зустрічі з Фіцо: Україна припинить транзит газу з РФ

Фото: Урядовий портал

Україна не продовжуватиме угоду про транзит російського газу після завершення терміну її дії, тому закликає усі країни Європи повністю відмовитися від енергоносіїв з РФ.

Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час спільної пресконференції з прем’єром Словаччини Робертом Фіцо.

Припинення транзиту російського газу

– Стратегічна мета України – накласти санкції на російську газову молекулу, позбавити Кремль прибутків від продажу вуглеводнів, за які агресор фінансує війну. Ми закликаємо усі країни Європи до повної відмови від нафти та газу з РФ, – наголосив глава уряду.

Шмигаль зауважив, що в Україні розуміють гостру залежність деяких держав, зокрема Словаччини, від цього ресурсу, але розраховують на поступову диверсифікацію поставок.

– Водночас Україна готова і надалі виконувати свої зобов’язання відповідно до Угоди про асоціацію з Євросоюзом та Договору до Енергетичної хартії, – додав прем’єр.

Крім того, Шмигаль повідомив, що Україна та Словаччина домовилися про створення східноєвропейського енергетичного хабу, “який має на меті використання наших газових сховищ, розбудову інтерконектора Мукачево та співпрацю в атомній індустрії”, що посилить енергетичну безпеку обох держав.

Днями прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що має намір переконувати Україну не припиняти транзит російського газу після 2024 року.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Ще у липні Роберт Фіцо заявляв, що його країна має намір припинити постачання дизельного палива в Україну, якщо Київ не відновить транзит нафти від російського Лукойлу.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-07 15:57:14