Україна і світ

Шкіра відновлюється і загоюється: на Рівненщині впровадили нову методику лікування пролежнів


В обласному госпіталі ветеранів війни в Рівненській області впровадили новий метод лікування пролежнів у пацієнтів.

– Це методика, яку багато років застосовують у світовій косметології, а саме для росту волосся та омолодження шкіри. У госпіталі її адаптували для лікування пролежнів у поранених військових, – ідеться в повідомленні.

Історія Максима

Військовослужбовець Максим проходить лікування в госпіталі після важкого поранення, внаслідок якого втратив чутливість у ногах. Він розповів, що спочатку шкіра змінила колір. Але лікування не допомагало, почервоніння не зникало.

Рана видозмінювалася і поширювалася вглиб. Але Максим цього не відчував понад рік. У підсумку почервоніння перетворилося на небезпечний пролежень, який одразу ж виявили медики госпіталю, коли воїн приїхав до них на лікування.

Проблема пацієнтів із паралічем

– Бувають такі випадки, коли ми маємо маленьку дірочку, цятку діаметром 3 мм, а глибина сягає на цілий пінцет, і навіть з ураженням кісткових структур, – розповідають медики.

За словами лікарів, зазвичай така патологія з’являється в людей, які не рухаються, паралізовані та тривалий час перебувають в одному положенні.

У пацієнтів зі спінальною травмою найчастіше знижена чутливість, частіше в нижній половині тіла. Вони можуть отримати опік, коли просто ставлять на коліна ноутбук, який гріється. Так само і з пролежнями, які роблять реабілітацію неможливою.

Новий метод лікування

Тому в обласному госпіталі вирішили впровадити новий метод лікування цієї патології.

– У мене в руках знаходиться тромболізат. Це такий препарат, який виготовляється з власної крові пацієнта. Ми відсортовуємо тромбоцити пацієнта, очищаємо і витягуємо з них так звані фактори росту, – розповідає один із медиків.

Курс лікування таким препаратом становить кілька тижнів. Його вводять у пролежні або ін’єкційно, або аплікаційно. Рана починає гоїтися, дегенеративні процеси зупиняються. Подібне лікування в госпіталі вже провели кільком пацієнтам.

До слова, у госпіталі на Рівненщині постійно вдосконалюють методи лікування, аби травми та хвороби не зупиняли реабілітацію. Цьогоріч почали використовувати й ботулінотерапію, щоб зменшити спастичність у кінцівках.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Сфера-ТВ

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-28 15:30:43