Україна і світ

що відомо та реакція МЗС

МЗС України відреагувало на проведення референдуму у Венесуелі про приєднання нафтового регіону Гаяни (2/3 країни). Київ наголошує на необхідності виконання Каракасом юридично обов’язкових рішень Міжнародного суду ООН.

У зовнішньополітичному відомстві нагадали, що 1 грудня 2023 року Міжнародний суд ООН ухвалив наказ про застосування тимчасових заходів у справі щодо Арбітражного рішення від 3 жовтня 1899 року (Гаяна проти Венесуели).

Цей наказ зобов’язує Венесуелу утримуватися від будь-яких дій, що змінять ситуацію у регіоні Ессекібо.

Зараз дивляться

– Вирішення будь-яких спірних питань і розбіжностей має відбуватися лише на основі механізмів, передбачених міжнародним правом, відповідно до цілей і принципів, визначених Статутом ООН, – йдеться у повідомленні.

У відомстві додали, що сторони спору повинні дотримуватися юридично обов’язкового наказу Міжнародного суду ООН про застосування тимчасових заходів та не вдаватися до односторонніх дій, які можуть погіршити ситуацію.

Що відомо про референдум у Венесуелі

3 грудня у Венесуелі відбувся референдум, на якому жителі країни підтримали претензії своєї країни на багату на нафту й корисні копалини територію сусідньої Гаяни.

Так, виборці у Венесуелі відкинули юрисдикцію Міжнародного суду щодо територіальної суперечки країни з Гаяною.

Скриншот: Google Maps

Їх питали про підтримку створення держави на спірній території в районі річки Ессекібо, надання громадянства нинішнім і майбутнім жителям, і відмову від юрисдикції вищого суду ООН у врегулюванні суперечок між країнами Південної Америки.

Керівник виборчої комісії Венесуели Елвіс Аморозо заявив, що усі питання отримали схвалення у більш ніж 95%. ЗМІ писали, що на виборчих дільницях було небагато людей, водночас офіційні особи кажуть про явку понад половини населення країни.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Гаяна вважає проведення референдуму кроком до анексії території з боку Венесуели, тоді як Каракас стверджує, що територія до річки Ессекібо була нібито поцуплена під час проведення кордону у минулому столітті.

Венесуела, МЗС України

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-04 19:01:33