Україна і світ

Санкції в дії: Казахстан експортуватиме уран в обхід російських портів

Служба зовнішньої розвідки України оприлюднила дані про антиросійські санкції, які світ запроваджує через агресію рф проти України.

Ціна російської нафти urals знизилась до $ 52 за барель. Внаслідок осіннього обвалу цін на 28% російська нафтова промисловість опинилася на межі рентабельності. Собівартість видобутку нафти на рф становить приблизно $ 50 за барель. Водночас у проєкті бюджету рф на 2023 рік закладено ціну urals на рівні $ 70,1 за барель (у бюджеті 2022 року – $ 80).

Закриття на росії бізнесу переважної більшості іноземних компаній та запроваджені міжнародні санкції призвели до значного скорочення оптової торгівлі і збільшення пропозицій щодо продажу складських приміщень. За даними порталу «авіто нєдвіжімость», у листопаді кількість оголошень щодо продажу складів у санкт-петербурзі збільшилась на 31,8%. Загалом по країні протягом року кількість таких оголошень збільшилася на майже 50%, а в москві – в чотири рази.

Через нестачу імпортних запчастин до автомобілів на росії, як колись в 90-х роках минулого сторіччя, почав розквітати гаражний ремонт. 77,3% опитаних автовласників на заводській гарантії протягом року не зверталися до офіційних дилерів, віддавши перевагу «гаражним СТО». Відповідно і попит на купівлю таких гаражно-підвальних «сервісів» з сумнівним обладнанням у цілому зріс у п’ять разів, а в окремих містах значно більше – підрахували в «авіто». Зокрема в єкатеринбурзі в 14 разів, краснодарі – в 17 разів, казані, пермі, саратові та красноярську – в 10 разів, санкт-петербурзі – в 9,6 рази, тюмені та іжевську – в 9 разів, новосибірську – в 8,5 рази.

Казахстан експортуватиме уран в обхід російських портів. Державна корпорація «Казатомпром», найбільша видобувна компанія урану в світі, планує активніше використовувати Транскаспійський міжнародний транспортний маршрут: Каспійським морем, а потім через територію Азербайджану та Грузії, а далі морськими суднами до покупців. За новим маршрутом «Казатомпром» експортуватиме 3,5 тисячі тонн урану (шосту частину свого щорічного видобутку).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Cлідчий комітет білорусі з початку 2022 року зареєстрував 4300 «злочинів екстремістської спрямованості». Загалом із 2020 року в білорусі зафіксовано понад 11 тисяч «екстремістських» злочинів, в основному після президентських виборів.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-11-27 23:09:12