Україна і світ

Розкрадав кошти для біженців: прокуратура Чехії звинуватила засновника фонду Help Ukraine

У Чехії прокуратура висунула звинувачення засновнику фонду Help Ukraine Володимиру Гергелю в шахрайстві з субсидіями.

Йому загрожує до 10 років позбавлення волі за нібито розтрату мільйонів доларів субсидій, призначених для інтеграції біженців, повідомив в інтерв’ю Чеському телебаченню (CT) Алеш Цимбала, речник прокуратури Праги.

Звинувачення в шахрайстві з допомогою для українців

Минулого року Міністерство освіти Чехії виділило фонду 20 мільйонів чеських крон на функціонування відповідного громадського центру під назвою Розтили (Roztyly).

Зараз дивляться

– У цій справі державний прокурор висунув звинувачення проти однієї фізичної особи за діяння, яке кваліфікується як злочин, пов’язаний з шахрайством із субсидіями, – сказав Цимбала.

Він додав, що чоловікові загрожує тюремне ув’язнення на термін від 5 до 10 років.

Що відомо про Гергеля та розкрадання коштів

Гергель відкрив громадський центр Roztyly у квітні 2022 року, всього через два місяці після повномасштабного вторгнення російської армії в Україну.

На його функціонування фонд отримав два гранти від Міністерства освіти Чехії на загальну суму 20 мільйонів чеських крон.

Центр мав допомагати з інтеграцією українських дітей та їхніх батьків. Гроші мали бути використані, наприклад, для викладання чеської мови або забезпечення питного режиму. Умовою гранту було те, що участь дітей в адаптаційній групі буде безкоштовною для батьків.

Однак, як з’ясували журналісти, фонд стягував з батьків плату за участь дітей і, крім того, кілька місяців не платив вихователям за виконану ними роботу.

Володимир Гергель, колишній голова ради директорів фонду, нібито використав частину отриманих грошей на купівлю квартири в празькому районі Бранік.

За даними слідства, Гергель відправив приблизно 2 мільйони чеських крон на рахунок своєї матері на наступний день після того, як Фундація отримала перший грант у розмірі 15 млн чеських крон, йдеться у матеріалі.

Пізніше він мав зняти шість мільйонів готівкою з рахунку фонду і заплатити вісім мільйонів за купівлю квартири в Празі. Пізніше в рамках розслідування поліції вдалося заарештувати активи на суму щонайменше 12 млн чеських крон, у тому числі частку в житловому кооперативі.

Поліція розслідує справу з другої половини минулого року і навесні цього року подала клопотання про пред’явлення обвинувачення. Прокурор задовольнив клопотання на початку серпня. Таким чином, остаточне рішення у справі прийматиме суд.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Krcak zije

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-29 00:25:31