Україна і світ

Росія спотворила заяву глави МАГАТЕ, щоб представити Україну загрозою Курській АЕС – ISW

Фото: Урядовий портал

Російські чиновники намагалися використати візит гендиректора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаеля Гроссі на Курську АЕС, щоб представити Україну як країну, яка є загрозою для безпеки Курської АЕС. 

У такий спосіб Росія планувала підірвати підтримку України Заходом.  

Про це йдеться в аналізі аналітиків Інституту вивчення війни (ISW).

Зараз дивляться

РФ намагалась створити ілюзію, що Україна загрожує безпеці Курської АЕС

27 серпня глава МАГАТЕ заявив, що ситуація на Курській АЕС є серйозною і що атака на будь-яку атомну електростанцію є неприйнятною, незалежно від місця розташування. 

Крім того, Гроссі сказав, що Курська АЕС особливо вразлива, оскільки її реактор не має захисної оболонки і розташований у звичайній будівлі, що робить його вразливим до обстрілів або атака БпЛА.  

Своєю чергою, прокремлівські медіа писали про те, що Гроссі нібито бачив докази бойових дій поблизу, зокрема дрони та їхні уламки.

Росія спотворила заяву Гроссі після його візиту на Курську АЕС

Російські пропагандисти спотворили заяву глави МАГАТЕ. Пропагандистські ЗМІ написали, що Гроссі нібито заявив, що саме дії військ ЗСУ загрожують станції. Однак це не відповідає дійсності. 

МАГАТЕ визнало, що РФ повідомила агентство про виявлення уламків БпЛА на Курській АЕС, але МАГАТЕ не надало жодних оцінок, звідки прилетів дрон, чи підтверджень заяви російських пропагандистів про причетність до цього ЗСУ. 

Експерти Інституту вивчення війни раніше зазначали, що ЗСУ постійно демонстрували спроможність завдавати ударів з тилу в межах території Росії на відстанях, що перевищують приблизно 60 км між КАЕС і міжнародним кордоном, припускаючи, що українське військове командування свідомо ухилялося від удару по Курській атомній електростанції. 

Нагадаємо, що у вівторок, 27 серпня, гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі відвідав та проінспектував Курську атомну електростанцію у РФ. 

Гроссі сказав, що метою його візиту було привернути увагу світової спільноти до ситуації, що склалася, і заявити: Ніколи не можна допустити, щоб АЕС були атаковані. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Також очільник МАГАТЕ заявив, що має намір наступного тижня відвідати Україну, щоб обговорити з президентом Зеленським ситуацію на Запорізькій АЕС.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-28 12:30:02