Україна і світ

РФ знову показала обличчя терориста: омбудсмен про розстріл українських військових, які здавалися в полон

Фото: Офіс президента

Російська Федерація знову показала обличчя терориста, коли прокремлівські військові розстріляли українських захисників, які здавалися в полон.

Про це заявив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, коментуючи відео, яке сьогодні з’явилося у мережі. На ньому можна побачити, як російські окупанти стратили українських воїнів, які здавалися в полон.

– Страта тих, хто здається у полон, – це воєнний злочин! Це чергове порушення Женевських конвенцій та вияв неповаги до міжнародного гуманітарного права! Світ не має потурати цим злочинам, – заявив омбудсмен.

Він звернувся до Міжнародного комітету Червоного Хреста, мандат якого передбачає фіксацію злочинів проти військовополонених. На відео чітко видно, що українські військові виконують необхідні кроки, які показують, що вони здаються у полон.

Зараз дивляться

Лубінець звернув увагу, що воїни були обеззброєними, а їхні руки – піднятими до гори, тобто вони не несли жодної загрози. Російська сторона мала взяти цих солдатів у полон та надати статус військовополонених.

Омбудсмен звернувся до Організації Обʼєднаних Націй, щоб постійна моніторингова місія ООН фіксувала цей факт, як ще один яскравий приклад порушення норм міжнародного гуманітарного права Росією.

На його думку, РФ повинна понести покарання за кожен подібний випадок страти українських військових, які здаються у полон.

Він зазначив, що вони не поодинокі. Зокрема, йдеться про вбивство бійця Олександра Мацієвського, публічну страту військовополонених в Оленівці та інших військових, які здавалися у полон.

Водночас Лубінець наголосив, що українські правоохоронні та розвідувальні органи зможуть встановити тих російських військовослужбовців, які вчинили цей злочин. Він зазначив, що ці злочини – це відповідальність і вищого керівництва РФ, тому всі винні мають понести покарання.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Вдень 2 грудня команда проєкту DeepStateUA оприлюднила відео, де російські військові розстріляли українських солдатів, які збиралися здаватися в полон біля Степового Донецької області.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-02 22:42:08