Україна і світ

РФ тримає 90% військової авіації поза зоною досяжності ATACMS – Білий дім

Фото: Getty Images

Думка про те, що Україна за допомогою ATACMS зможе вразити більшість військової авіації, з якої Росія атакує українські території, є помилковою. 

Про це під час брифінгу заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

Чи зможе Україна уразити більшість авіації РФ з ATACMS

У відповідь на питання, чи можлива зміна політики Сполучених Штатів щодо далекобійних ударів углиб Росії з огляду на російські масовані атаки, зокрема по Полтаві і Львову, Кірбі сказав, що наразі “немає оголошень щодо жодних змін”. 

Зараз дивляться

Водночас він додав, що РФ вже перебазувала свої літаки далі вглиб країни. І тому, на його думку, військові Збройних сил України не змогли б їх вразити навіть з далекобійної зброї. 

Кірбі пояснив, що в політиці США щодо ударів вглиб Росії нічого не змінилося. Він зазначив, що 90% літаків, які Росія використовує для керованих авіабомб та ракетних ударів дальньої дії розташовані за межами 300 кілометрів від українського кордону, глибоко всередині Росії. 

– Тож твердження, мовляв, ми просто дамо їм (українцям – Ред.) АTACMS і скажемо – “гаразд!”. І вони зможуть вразити більшість російських літаків на авіабазах, звідки завдаються удари по Україні, – є неправдою. Це помилковий аргумент, – наголосив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США.

США працюють над посиленням ППО України

Водночас Кірбі додав, що Сполучені Штати продовжують працювати над посиленням української протиповітряної оборони. 

Крім того, він назвав огидними спроби Путіна напередодні зими пошкодити енергоінфраструктуру України, завдаючи по ній ударів. Кірбі зазначив, що цей метод Путіна не є новим, адже він це робив і раніше. 

Також Кірбі наголосив, що нічого не змінилося в позиції США щодо того, що Україна повинна мати можливість використовувати наявні інструменти, аби захистити себе.  

І саме тому, за його словами, протиповітряна оборона залишається важливою темою в  безпекових пакетах, які США надають, щоб допомогти захиститися від атак РФ, зокрема на енергоінфраструктуру.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, що раніше Кірбі заявляв про те, що США обговорюють з Україною перспективи збільшення глибини ударів по території РФ американськими озброєннями. Поки що обмеження залишаються незмінними.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-05 11:00:12