Україна і світ

Результати виборів у Болгарії: перемагає партія експрем’єра Бойка Борисова

Фото: Depositphotos

27 жовтня 2024 року відбулися дострокові парламентські вибори в Болгарії. За останні чотири роки країна провела вже сім виборів до парламенту. 

Факти ICTV дізнавалися результати виборів у Болгарії. 

Останні вибори в Болгарії: результати 

На парламентських виборах в Болгарії 2024 року, які відбулися 27 жовтня, перемогла правоцентристська партія ГЄРБ колишнього прем’єр-міністра Бойка Борисова. За попередніми даними Центральної виборчої комісії, обробленими на 99,71%, ГЄРБ набрала 26,40% голосів виборців.  

Друге місце з результатом у 14,23% посіла коаліція Продовжуємо зміни – Демократична Болгарія. Третє місце здобула проросійська партія Відродження з 13,38% голосів. Наступними в рейтингу є: Рух за права і свободи – Нові починання з 11,45%, Болгарська соціалістична партія (БСП) із 7,57%, Альянс за права і свободи із 7,49% та Є такий народ із 6,79%. 

До парламенту також пройшли дві нові партії: 

  • МЄЧ (Мораль, єдність, честь) із 4,59% голосів, яка відома своєю антиукраїнською позицією. 
  • Правопопулістська партія Велич із 4,01%. 

Чи планує новий уряд співпрацювати з Росією 

Лідер партії ГЄРБ Бойко Борисов, чия політична сила здобула перемогу на дострокових парламентських виборах у Болгарії, категорично відкинув можливість створення коаліції з проросійською партією Відродження. 

Цю заяву Борисова цитує Болгарське національне радіо (БНР). Він підкреслив, що програма ГЄРБ стане “основою для всіх, хто прагне сформувати уряд”. Борисов також зазначив, що ГЄРБ готова співпрацювати з усіма, хто підтримує їхню програму, але виключив Відродження з кола потенційних коаліційних партнерів. 

Крім того, він натякнув на свою готовність балотуватися на пост прем’єр-міністра в майбутньому уряді ГЄРБ. 

Політична криза в Болгарії 

Це вже сьомі поспіль дострокові парламентські вибори в країні за останні чотири роки. Попередні відбулися у квітні 2021, липні 2021, листопаді 2021, жовтні 2022, квітні 2023 та червні 2024 років. 

Коріння політичної кризи сягають літа 2020 року, коли масштабні антикорупційні протести охопили країну. Громадяни вийшли на вулиці, обурені зростанням корупції, беззаконня та обмеженнями свободи слова. Ці протести стали явним проявом глибокої недовіри до державних інститутів та політичної еліти Болгарії. 

Вибори у квітні 2021 року не змогли стати виходом із кризи. Хоча провладна партія ГЄРБ зберегла лідерські позиції, жодній із політичних сил не вдалося сформувати стабільний уряд. Нездатність сформувати уряд призвела до повторних виборів. 


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Болгарське національне радіо

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-28 15:31:43