Україна і світ

Псевдовибори президента РФ на окупованих територіях – МЗС України відреагувало

Наміри Москви провести псевдовибори президента РФ на тимчасово окупованих територіях України є нікчемними. Міжнародна спільнота не повинна надсилати на них своїх спостерігачів.

Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ України.

У відомстві нагадали про плани Кремля організувати так зване голосування на захоплених територіях України. Йдеться про Крим та місто Севастополь, частини Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

Зараз дивляться

У МЗС додали, що російські вибори на ТОТ будуть грубим порушенням Конституції та законодавства України, а також норм міжнародного права (зокрема Статуту ООН).

– Такий виборчий процес, які і решта подібних пропагандистських заходів у минулому, буде незаконним та нікчемним, – сказано в заяві.

Як зазначили в МЗС, врахування голосів, отриманих на тимчасово окупованих територіях України, поставить під сумнів легітимність результату виборів президента РФ.

Відомство закликало міжнародну спільноту:

  • рішуче засудити намір РФ організувати псевдовибори на ТОТ;
  • накласти санкції на осіб, причетних до їх організації та проведення;
  • не відправляти своїх спостерігачів.

– Закликаємо іноземні держави не надсилати своїх громадян як спостерігачів на ці псевдовибори. Для тих, хто братиме участь, передбачена кримінальна відповідальність згідно із українським законодавством, – наголосили в МЗС.

У заяві також зазначається, що будь-які вибори в Росії “не мають нічого спільного із демократією” і спрямовані лише на утримання російського режиму при владі.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Президентські вибори в РФ: що відомо

Чергові вибори президента РФ проходитимуть три дні: протягом 15-17 березня 2024 року.

Диктатор Володимир Путін уже підтвердив намір висуватися на п’ятий президентський термін. Мало хто сумнівається, що він буде переобраний, і результат виборів визначено заздалегідь.

Цинізм полягає в тому, що псевдоголосування хочуть організувати в чотирьох частково окупованих областях України (Запорізькій, Херсонській, Донецькій та Луганській), а також у Криму.

Раніше Кремль “включив” ці чотири українські регіони “до складу РФ” за підсумками псевдореферендумів. Водночас агресор повністю не контролює територію жодної з областей.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-09 16:59:35