Україна і світ

Польща посилила контроль українських перевізників на кордоні – міністр

Польща посилила контроль на польсько-українському кордоні та планує звернутися до Єврокомісії, щоб “усунути недобросовісну конкуренцію”, яка склалася через надання так званого транспортного безвізу українським перевізникам.

Про це заявив міністр інфраструктури Польщі Елвін Гаядхур під час пресконференції на контрольно-пропускному пункті у Вєжховиську (Люблінське воєводство).

Він нагадав, що з 6 листопада цього року на трьох прикордонних переходах з Україною відбуваються акції протесту польських перевізників у зв’язку з “нерівною конкуренцією з боку українських перевізників”.

Зараз дивляться

– Цей контроль уже посилено…, і я разом із керівниками інших служб заявив, що цей контроль буде ще більш посилено, в основному на під’їзних шляхах до прикордонних переходів, де існують блокади, – заявив у суботу міністр.

Він уточнив, що контроль проводитиметься на автостоянках, і що в ньому, окрім Дорожньо-транспортної інспекції, візьмуть участь й інші служби: Національна податкова адміністрація, прикордонна служба та поліція.

– Ми будемо проводити комплексні перевірки транспортних засобів з України, ми вже проводимо, але будемо проводити ще більш посилені перевірки, – запевнив Гаядхур.

Міністр повідомив, що за 11 місяців цього року інспектори обласних автотранспортних інспекцій провели майже 15 тис. перевірок транспортних засобів, що належать перевізникам з України.

– Загальна кількість проведених перевірок – 180 тис. … Перевірки іноземних перевізників цього року склали 84 тисячі, – додав міністр.

На запитання про те, чи має він план, щоб перевізники, які протестують на пунктах перетину кордону з Україною, змогли якнайшвидше повернутися додому, він відповів, що перебуває в постійному контакті, зокрема, з головою Комітету захисту перевізників і транспортних роботодавців.

Польський міністр додав, польський уряд також вживатиме заходів у європейських інституціях, спрямованих на усунення “недобросовісної конкуренції на транспортному ринку”.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

За словами Елвіна Гаядхура, саміт Транспортної ради Євросоюзу, запланований на 4 грудня, “є моментом, коли ЄС має порушити питання про наслідки скасування вимоги щодо наявності дозволів на в’їзд до ЄС для українських водіїв”.

Блокада польських перевізників

Страйки з боку польських перевізників почалися 6 листопада 2023 року. Причиною поляки назвали “нерівні умови конкуренції”, оскільки Євросоюз схвалив транспортний безвіз для України, що дало змогу українським перевізникам їздити на територію ЄС без дозволу на двосторонні та транзитні перевезення до держав Євросоюзу.

З боку польських страйкарів було висунуто умову – повернути отримання дозволів для українців. Крім того, Україна повинна скасувати електронну чергу для поляків при в’їзді на українські території.

Джерело: Ministerstwo Infrastruktury

Фото: Ministerstwo Infrastruktury

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-02 23:23:29