Україна і світ

Польща переконуватиме партнерів зняти обмеження щодо наданої зброї – декларація ПА

Польща переконуватиме міжнародних партнерів щодо необхідності термінового постачання Україні зброї та зняття всіх обмежень на використання зброї, яку вони надали Україні.

Про це йдеться в ухваленій декларації під час Парламентської асамблеї Україна-Польща.

ПА України та Польщі ухвалила спільну декларацію: про що йдеться

Віцеспікерка Верховної Ради Олена Кондратюк процитувала у Facebook декларацію ПА Україна-Польща.

— Республіка Польща постійно працює над мобілізацією міжнародних партнерів для термінового постачання Україні зброї та необхідністю докласти всіх зусиль для того, щоб міжнародні партнери зняли всі обмеження на використання зброї, яку вони надали Україні, – йдеться у документі.

Кондратюк зазначила, що декларацію підписали вона та віцемаршалка польського Сейму Моніка Веліховська.

Декларація засуджує викрадення РФ та Білоруссю українських дітей з метою їхнього незаконного усиновлення та русифікації.

— Такі дії Росії та Білорусі, що співпрацює з нею, є ганебним замахом на українську ідентичність, порушують Конвенцію ООН про запобігання злочину геноциду і покарання за нього, а також Конвенцію про права дитини, ініціатором якої була Республіка Польща, – наголошується в документі.

Кондратюк зазначила також, що учасники ПА висловилися за притягнення до відповідальності осіб, винних у військових та інших міжнародних злочинах, скоєних РФ під час збройної агресії проти України.

Серед іншого, у документі підкреслюють, що Польща підтримує Формулу миру президента Володимира Зеленського як єдину, надійну основу майбутніх мирних переговорів. Польща також підтверджує своє співголовування (разом з Данією та Норвегією) у пункті 3 Формули миру Енергетична безпека.

Декларація наголошує на підтримці з боку Польщі зусиль із повного відновлення суверенітету й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів станом на 1991 рік і визнає невід’ємне право України на самооборону, гарантоване статтею 51 Статуту ООН, як фундаментальне право кожної суверенної держави.

У документі також зафіксовано налаштованість України на продовження курсу реформ і постійну підтримку Польщі на шляху України до членства в ЄС та НАТО.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Facebook/Олена Кондратюк

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-24 21:15:45