Україна і світ

Плацебо ефективно допомагає при кількох захворюваннях – учені

Німецькі вчені на чолі з психіатром доктором наук Томом Бшором довели, що переконаність пацієнтів в ефективності медикаментів може мати позитивний вплив на лікування психічних розладів.

Які захворювання лікуються плацебо

Це дослідження охопило аналіз 90 випадково обраних плацебо-контрольованих досліджень за участю дорослих, які страждають на різні психічні захворювання.

У рамках цих досліджень було розглянуто дев’ять станів – депресія, загальний тривожний синдром, панічний розлад, синдром дефіциту уваги та гіперактивності, посттравматичний стресовий розлад, соціальна фобія, манія, шизофренія та обсесивно-компульсивний розлад.

Зараз дивляться

Виявилося, що стан усіх учасників, які приймали плацебо (фактично псевдо ліки), демонстрував позитивну динаміку.

Особливо це було помітно у пацієнтів з депресією та тривожними розладами.

Навіть у тих, хто страждав на інші форми психічних порушень, крім зазначених,  спостерігалися позитивні зміни, хоча в не настільки яскраво вираженій формі.

Відкриття підтверджує значущість ефекту плацебо.

Серйозні психічні розлади потребують традиційного лікування

У той же час експерти зазначили, що деякі психічні розлади можуть мати циклічний характер, за якого симптоми з часом зменшуються або навіть зникають без лікування.

Дослідники наголосили, що складно визначити, який з двох чинників (ефект плацебо чи природний перебіг хвороби) відіграє основну роль у покращенні стану хворого.

Психіатри-дослідники також зазначили, що все ж таки у пацієнтів із серйознішими психічними розладами, як-от, шизофренія та обсесивно-компульсивний розлад, позитивна динаміка при прийомі плацебо була істотно меншою.

Це вказує на необхідність в таких випадках медикаментозного лікування згідно з протоколом.

Джерело: JAMA Psychiatry

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-14 13:56:58