Україна і світ

Під головуванням Олександра Павлюка відбулося засідання Національного органу з питань протимінної діяльності



Під головуванням першого заступника Міністра оборони України — першого заступника голови Національного органу з питань протимінної діяльності генерал-лейтенанта Олександра Павлюка відбулося засідання Національного органу з питань протимінної діяльності, основним завданням якого є формування державної політики та координація в Україні всіх заходів протимінної діяльності, включаючи гуманітарне розмінування.

Як повідомили в Міністерстві оборони України, участь у заході також взяли представники профільних міністерств.

За словами генерал-лейтенанта Олександра Павлюка, під загальною координацією Міноборони на звільнених територіях Київської, Чернігівської, Сумської, Дніпропетровської, Херсонської, Миколаївської та Харківської областей проводяться заходи розмінування із залученням сил та засобів підрозділів розмінування Збройних Сил України, Державної спеціальної служби транспорту, Національної гвардії України, піротехнічних підрозділів Державної служби України з надзвичайних ситуацій, вибухотехнічних підрозділів Національної поліції України та операторів протимінної діяльності.

За результатом роботи обстежено 1699,77 км2 територій, 13252 об’єкти, 7277,39 км автомобільних доріг та 3132 км залізничних колій, 7528 км ліній електропередач, 524,79 км трубопроводів та знешкоджено 690 955 вибухонебезпечних предметів.

Безпосередньо Міноборони координує виконання заходів розмінування на зазначених територіях неурядовими операторами протимінної діяльності. Станом на 17 липня сертифіковано 14 операторів протимінної діяльності. З них заходи з гуманітарного розмінування проводять 7 організацій (145 груп, загальною чисельністю близько 900 демінерів), які проводять нетехнічне обстеження на 985 ділянках, загальною площею 19050,89 га (190,59 км2), технічне обстеження та розмінування на 239 ділянках, загальною площею 1543,46 га (15,43 км2), очищено 255,25 га (2,55 км2) територій.

Також, як повідомив Олександр Павлюк, до виконання заходів розмінування залучаються нові компанії та організації, які планують свою діяльність у сфері протимінної діяльності. В акредитованих органах з оцінки відповідності триває процес сертифікації ще 16-ти організацій.

З метою збільшення потенціалу центральних органів виконавчої влади в сфері протимінної діяльності, Міноборони разом з іншими центральними органами виконавчої влади проводить роботу щодо залучення матеріально-технічної допомоги від міжнародних організацій та держав, що надають підтримку Україні в умовах агресії рф.

«Міжнародні партнери не залишають нас з цією проблемою наодинці. Більше 20-ти країн-партнерів НАТО, Європейського Союзу, а також Швейцарія сьогодні здійснюють матеріально-технічну підтримку та підготовку підрозділів розмінування ЗСУ, Держспецтрансслужби, ДСНС, Національної поліції та Нацгвардії. Робота у цьому напрямку не зупиняється», — повідомив перший заступник Міністра оборони.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На засіданні було ухвалено низку важливих рішень, що дозволять значно покращити ситуацію з протимінної діяльності, яка склалась внаслідок широкомасштабного вторгнення російської федерації в Україну. Зокрема, схвалено першочергові заходи з розмінування (очищення) територій, на яких здійснювалось застосування касетних боєприпасів.
Також на засіданні Національного органу заступник міністра економіки України доповів про стан опрацювання національної програми з протимінної діяльності. Кінцевим терміном її розробки було визначено жовтень цього року.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-07-18 08:22:02