Україна і світ

Освещение, полив и подкормка: как ухаживать за фикусом Лирата


Фікус Лірата – досить популярне кімнатне дерево з дуже великими листками у формі скрипки з густими прожилками, які ростуть вертикально на гладкому стовбурі. Він у домашніх умовах може розвиватися до 2-3 метрів у висоту, тож ідеально підійде для центру кімнати, особливо вітальні. Однак, щоб він став справжньою прикрасою оселі, за ним потрібно правильно доглядати. Як поливати фікус Лірата та про інші важливі моменти – розповів наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Фікус Лірата: особливості рослини

Фікус ліроподібний або, як його ще називають у народі, фікус Лірата – це вічнозелене деревце, що належить до родини Тутових. Він має західноафриканське походження.

Листя фікуса щільні, соковиті, глянсові та великі. На їхній верхній частині чітко проглядаються прожилки.

– Фікус Лірата – це тропічна кімнатна, рослина із великими, глянцевими, темно-зеленими листками, – каже наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Фікус ліроподібний невибагливий до умов вирощування та догляду, до того ж, здатний швидко рости та додає щороку 25-30 сантиметрів.

У кімнатних екземплярів цвітіння зазвичай не спостерігається. Проте, якщо кущ перебуватиме у мікрокліматі, який максимально наближений до умов проживання у дикій природі, квітки все ж таки можуть з’явитися. На вигляд вони як блідо-зелені кульки, заповнені насінням.

До речі, фікус здатен очищувати повітря від пилу. Про те, які ще домашні рослини можуть впоратися з цією проблемою, читайте за посиланням.

Як поливати фікус Лірата

Один з головних аспектів догляду за будь-якою рослиною – це полив. Циклічність поливу залежить від багатьох аспектів – клімату в оселі, пори року тощо.

Головна відповідь на питання, коли поливати фікус Лірата – обов’язково стежте за просиханням ґрунту.

– Графік поливу залежить від умов у вашому приміщенні. Здійснювати полив потрібно, коли верхній шар ґрунту підсохне на декілька сантиметрів, уникаючи застою води, – сказав наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Зазначимо, що влітку варто забезпечити фікусу Лірата регулярний полив м’якою теплою водою, приблизно 3-4 рази на тиждень. Взимку – скоротити до одного разу на тиждень.

Фікус Лірата: догляд

У цьому питанні немає бути пробілів – всі аспекти мають бути закриті. Далі поговоримо, де краще розміщувати фікус Лірата, про вологість повітря, підживлення та необхідність пересадки.

  • Вологість повітря

Рослині потрібно щоденне обприскування водою кімнатної температури, особливо взимку, після включення опалення.

  • Освітлення

Догляд за фікусом Лірата в домашніх умовах передбачає правильне розміщення вазона.

– Він любить яскраве, але розсіяне освітлення. Найкраще підійдуть західні чи східні підвіконня, – зауважує наш експерт Олексій Колесник.

  • Пересадка

Після покупки варто дати рослині декілька тижнів на адаптацію до нових умов, після чого можна пересаджувати у новий, більший горщик зі свіжим ґрунтом.

Ще одним показанням до пересадки фікуса Лірата є горщик, який став затісним у результаті розвитку рослини.

На це вказують такі ознаки:

  • земляна грудка повністю обплетена корінням;
  • швидке висихання ґрунту,
  • корінці почали стирчати з отворів.

Хоч один момент із перерахованого вище – пряма рекомендація до пересаджування фікуса Ліарата.

  • Підживлення

Фікус Лірата потребує регулярного підживлення у період активного росту, зокрема спеціальними добривами для кімнатних рослин.

– Перші підживлення варто починати не раніше, ніж через місяць після пересадки, коли відновиться й адаптується пошкоджена коренева система, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Після відновлення рослини підгодівлі варто проводити кожного місяця з першої половини весни до середини осені.

  • Температурний режим

Фікусу Лірата підходить стабільна температура у районі 25°C.

Отже, підбиваючи підсумки, як правильно доглядати за фікусом Лірата, пам’ятайте, що рослині потрібні регулярний полив, висока вологість, яскраве, розсіяне освітлення та регулярні підживлення якісними добривами.

Фікус Лірата: помилки у догляді

Не переливайте фікус Лірата – це часто призводить до загнивання кореневої системи та пожовтіння листя.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Низька вологість повітря, особливо взимку, також матиме негативні наслідки для рослини. Тож не ставте вазон біля батареї. І головне – забезпечте достатнє зволоження обприскуванням або зволожувачем повітря.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-14 13:28:55