Україна і світ

Поїли-покурили: експерти стверджують, що в наших улюблених продуктах міститься нікотин


Експерти стверджують, що деякі наші улюблені продукти містять ту саму хімічну речовину, що й сигарети, а саме – нікотин. Щоправда, ефекти трохи відрізняються.

– Нікотин міститься в пасльонових рослинах та інших продуктах і вимірюється в мікрограмах (мкг). Один мільйон мкг дорівнює одному граму, тому рівні мінімальні, – ідеться в повідомленні.

Рівень нікотину

За оцінками експертів, люди споживають близько 1 400 нг нікотину щодня зі звичайною їжею. Неймовірно, але це включає класичне картопляне пюре або недільні смажені пиріжки, що містять близько 675 нг нікотину.

Звичайні овочі, як-от баклажани і зелений перець, також включені до цієї кількості, поряд із томатами, в середньому по 332 нг кожен. Для порівняння, середня сигарета може містити 12 мг нікотину – у 18 000 разів більше, ніж картопля.

Чи можна стати залежним

У результаті експерти не вірять, що ви можете стати залежним від їжі таким самим чином.

– Хоча нікотин природним чином присутній у фруктах, овочах та інших продуктах, які ми їмо щодня, його рівень вкрай малий, тож ви не можете стати залежним від них, – зазначають фахівці.

Експерти додають, що комерційно доступні продукти, включно з цигарками, нікотинозамісною терапією (НЗТ), бездимними продуктами тощо, містять рівні нікотину досить високі, щоб тимчасово й оборотно вплинути на функцію мозку.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Express

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-22 11:22:46