Україна і світ

Олександр Мусієнко про їхнє значення для України

Франція передасть Україні винищувачі Міраж 2000-5 (Mirage 2000-5), заявив президент Еммануель Макрон. За його словами, бойові літаки дадуть можливість Україні захищати свою землю та повітряний простір.

Відомо, що літаки Mirage 2000-5 досі експлуатуються у двох ескадрильях 1/2 Cigognes та 3/11 Corse французьких Повітряно-космічних сил.

Французький літак Mirage 2000

За даними Повітряно-космічних сил Франції, штурмові літаки Mirage 2000 стали на озброєння в 1993 році, і з того часу їх регулярно модифікували. Станом на сьогодні французький штурмовик повністю сумісний із суміжними пристроями та відповідає новітнім тактичним стандартам передання даних.

Зараз дивляться

Mirage 2000 брав участь у воєнних операціях в Югославії, Косово, Афганістані, Лівії, Центральноафриканській Республіці, Іраку, Сирії тощо.

У Повітряно-космічних силах Франції наголошують, що модернізація Mirage 2000 дасть змогу продовжити їхній термін експлуатації до 2030 року. Цей проєкт модернізації спрямований на заміну ракет класу “повітря-повітря” Magic II на Mica IR, а також на інтеграцію гармати DEFA 550 F3 в передній лівій частині фюзеляжу літака.

Також буде модернізовано системи моделювання польоту.

Винищувач Mirage 2000 може виконувати такі завдання: звичайне бомбардування, глибокий удар, радіотехнічна розвідка, безпосередня авіаційна підтримка.

Факти ICTV розпитали голову Центру військово-правових досліджень Олександра Мусієнка, що означатиме для оборони України отримання французьких літаків Міраж 2000.

Винищувачі Міраж 2000-5 для України

За словами експерта, Міраж 2000 – це доволі хороший багатофункціональний літак, який може завдавати ударів по наземних цілях за допомогою ракет Storm Shadow/SCALP-EG і не тільки. Для України – це гарна можливість бити по військових об’єктах російського ворога на окупованих територіях, в окупованому Криму та й по території Росії.

Літаки Mirage 2000 суттєво підсилять Повітряні сили України, залежно від їхньої кількості.

– Це хороший літак, який донедавна був, фактично, основним на озброєнні Повітряних сил Франції. І на додачу до F-16 саме Mirage 2000 стане другим типом літака, який стане на озброєння ЗСУ, – наголосив Олександр Мусієнко, зауваживши, що головне мати ще й достатньо ракет для цих літаків.

За час повномасштабної війни в Україні, позиція Франції щодо передання бойових літаків для ЗСУ змінилася. Ще у 2022 році французи навіть не розглядали такий варіант, у 2023-му – припустили, що можна передати літаки, а цьогоріч вже готові це зробити.

За словами експерта Олександра Мусієнка, зараз позиція Франції є чи не однією з передових у підтримці України, поряд зі Сполученими Штатами. Адже Франція розглядає варіанти відправлення французьких військових, більших пакетів допомоги, а тепер ще й літаків.

Коли винищувачі Mirage 2000 можуть прибути в Україну

Олександр Мусієнко нагадав, як у 2023 році французькі ЗМІ писали, що на деяких військових аеродромах Франції були присутні українські пілоти, які проводили пробні польоти на літаках Міраж 2000.

– Маю надію, що деякі українські пілоти вже мають навички польотів, і це скоротить час на їхню підготовку та навчання, що зазвичай займає 5-6 місяців, – зауважив експерт.

На його думку, перші літаки Mirage 2000, вочевидь, побачимо в Україні або наприкінці цього року, або ж на початку наступного.

Які ще країни можуть передати свої літаки

За словами Олександра Мусієнка, Україна не може собі дозволити мати абсолютно різні типи літаків. Але, наприклад, Швеція розглядає варіант постачання своїх Gripen.

Тобто для України буде ідеальним варіантом мати флот із винищувачів F-16, Mirage 2000 та Gripen.

Французькі інструктори для України

Президент Еммануель Макрон заявив, що Франція пропонує навчити та екіпірувати 4500 українських військових.

– Завдання полягає в тому, щоб навчити 4500 українських солдатів, спорядити їх, навчити їх захищати свою землю і сформувати французьку бригаду, – цитує президента телеканал BFMTV.

А прем’єр Франції Габріель Атталь заявив, що питання відправлення до України французьких військових інструкторів не є табу для його країни, адже українці борються за цінності, які захищає і Франція – свободу та демократію.

Експерт Олександр Мусієнко чекає, що президент Макрон зніме табу і буде першим, хто відправить військових інструкторів в Україну. Саме Франція може дати приклад іншим країнам, як це робити.

За словами Олександра Мусієнка, готувати українських військових можна й на території України, водночас захистивши наші навчальні центри системами ППО.

І в перспективі за інструкторами мають зайти і французькі війська, і війська інших країн, які вивчають, розглядають таку можливість, зауважив експерт.

Також він зауважив, що абсолютно не виключає, що все ж таки такі французькі війська в Україні з’являться.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-07 16:49:43