Україна і світ

Новий податок на авто у 2024 році: сума

Платниками транспортного податку в Україні вважаються фізичні та юридичні особи, які володіють власними легковими автомобілями, якщо з року випуску не минуло п’яти років.

Ринкова вартість таких автомобілів повинна становити понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати. Факти ICTV дізнавалися, який податок на авто у 2024 році та чи може він змінитися.

Яка сума податку на авто в Україні

1 лютого кожного року Міністерство економіки на офіційному сайті розміщує перелік легкових автомобілів, на які потрібно сплатити податок до 1 січня. Зазвичай там вказується марка, модель, рік випуску, а також об’єм двигуна. Щоби визначити, чи обкладається цей автомобіль транспортним податком, потрібно звертати увагу на конкретну марку автомобіля.

Зараз дивляться

Податок встановлюють із розрахунку на календарний рік у розмірі 25 тис грн на легковий автомобіль, що оподатковується. Обчислення суми податку з об’єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється органами контролю за відповідною адресою, тобто за місцем реєстрації платника податку.

Підставою до сплати цього податку є повідомлення із детальним розрахунком суми, а також платіжними реквізитами, які надсилають платнику органи контролю до 1 липня. Тобто, навіть у разі підвищення податку цього року, платити нову суму доведеться у 2025 році.

Як сплатити транспортний податок у 2024 році

Сплатити транспортний податок можна за місцем реєстрації протягом 60 днів після отримання податкового повідомлення.

Фізичні особи можуть не погоджуватися із сумою нарахованого податку. В такому разі потрібно протягом 30 днів звернутися з письмовою заявою до органів контролю за податковою адресою. Буде проведено додаткове звірення за такими даними:

  • об’єкти оподаткування, які належать власнику платника податку;
  • розмір ставки податку;
  • нарахована сума, яку потрібно сплатити.

Якщо будуть знайдені розбіжності між даними оргаів контролю і тими, які надасть платник податку на підставі оригінальних документів, у такому разі платнику податку здійснять перерахунок суми і надішлють нове повідомлення. Після цього попереднє повідомлення вважається скасованим.

Що буде, якщо не сплатити податок на авто у 2024 році

Якщо ж платник податку не сплатить вказану суму грошового зобов’язання, то на нього можуть накласти штрафні санкції, відповідно до податкового кодексу.

Відповідальність платника податків:

  • Якщо затримка становить до 30 календарних днів, тоді штраф становитиме 5% від суми податкового боргу.
  • Якщо ж платник затримав сплату податків більш ніж на 30 днів, то йому доведеться заплатити 10% від суми податкового боргу.

Нагадаємо, що 18 липня Кабмін затвердив законопроєкт, який передбачає підвищення окремих податків і зборів. Відповідно до цього законопроєкту, майже всі зміни стосуються військового збору.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-25 17:50:08